Dăncilă: Akik a jogerős ítélet kimondása előtt Dragnea lemondását kérik, megszegik az...

  Dăncilă: Akik a jogerős ítélet kimondása előtt Dragnea lemondását kérik, megszegik az alkotmányt és az uniós irányelveket

  SHARE

  Azok, akik a jogerős ítélet kimondása előtt Liviu Dragnea lemondását kérik, megszegik az alkotmányt, az uniós irányelveket és a Velencei Bizottság jogi normáit, amelyek mind garantálják az ártatlanság vélelmét – hangsúlyozza Viorica Dăncilă miniszterelnök.

  A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő kormányfő szerint a Dragnea ügyében hozott ítélet azt igazolja, hogy “Romániában még tetszőlegesen alkalmazzák a törvényeket”. Dăncilă rámutat, a PSD-elnököt a büntető törvénykönyv egyik olyan cikkelyébe foglalt bűntett miatt ítélték el, amelyet egy alkotmánybírósági határozat értelmében módosítani kell, hogy hozzák összhangba az alaptörvény előírásaival.

  “Egy demokratikus államban a bizonytalanságnak nincs helye az igazságszolgáltatásban, és amíg az alkotmánybíróság bizonyos döntéseit egyes bírák betartják, mások nem, csak arra tudunk gondolni, hogy a fellebbezés után nem tartják fenn ezt az ítéletet” – idézi Dăncilát a PSD közleménye.

  A miniszterelnök ugyanakkor rámutat, bízik Liviu Dragnea ártatlanságában, és támogatásáról biztosítja mind a pártelnöki, mind a képviselőházi elnöki tisztségében.

  Hozzáteszi, akik a lemondását kérik, súlyosan megszegik az alkotmány előírásait, az uniós irányelveket és a Velencei Bizottság jogi normáit is, amelyek mind garantálják az ártatlanság vélelmét.

  “A PSD-ALDE-kormány egységes marad, ugyanazokkal a célkitűzésekkel, vállalásokkal és elszántsággal megyünk tovább” – nyomatékosítja a miniszterelnök.

  A legfelsőbb bíróság csütörtökön hivatali visszaélésre való felbujtás miatt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragneát a Teleorman Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos perben.

  AGERPRES