4,45 millió euró a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal reklámjára. Nézd meg, ki kapta...

  4,45 millió euró a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal reklámjára. Nézd meg, ki kapta a legtöbb pénzt!

  SHARE

  Utánanéztünk, hogy mennyi pénzt is költött Marosvásárhely önkormányzata reklámra. A közérdekű információkra vonatkozó 544-es törvény alapján elkértük az összes reklámra költött összeg listáját, 2006-tól 2018-ig. Az adatigénylést a 203001-es kóddal ellátott gazdasági osztályozásra (reclamă și publicitate) szűkítettük, ez nem jelenti azt, hogy ezek a cégek vagy személyek más, nem ide sorolt szolgáltatásokra nem kaptak pénzt.

  A teljes elköltött összeg felét egy ember kapta

  Az első dolog, ami a listában szemet szúrt az, hogy egyes cégek rengetegszer ismétlődnek. Miután az adatokat feldolgoztuk, kiválasztottuk a 20 legszembeötlőbbet, ezeknek alaposabban utánanéztünk. Így derült ki, hogy a MEDIA MARKETING SRL és az INFO STATISTICS SRL, melyeknek ugyanaz a bizonyos Catana Marius Cristian a többségi tulajdonosa, 2006-tól mintegy 2,2 millió eurónyi pénzt kapott a marosvásárhelyi városházától. Ez az ebben a periódusban reklámra költött teljes összeg majdnem fele.

  Éves lebontás

  A legtöbb pénzt 2009-ben költöttek erre a célra, talán nem véletlenül közvetlenül a helyi önkormányzati választások után. Abban a évben a reklámra szánt teljes büdzsé majdnem 2,5 millió lej (547 000 euró) volt. 2017-2018-ban az elköltött összeg már jóval szerényebb (bár még így sem szegényes) volt.

  Kritiq.eu