“A fiatalok nagy része elkívánkozik Vásárhelyről” – interjú a MINTA helyi elnökével,...

  “A fiatalok nagy része elkívánkozik Vásárhelyről” – interjú a MINTA helyi elnökével, Ádám Istvánnal

  SHARE
  Ádám István Zoltán (Rómeó)

  Marosvásárhely a virágzó ifjúsági életet felmutató Erdélyen belül egyre inkább fekete foltként van jelen. Aki vásárhelyi és fiatal, az el akar menni. Kolozsvárra, Budapestre, Londonba, lassan mindegy, hogy hova. Azonban vannak, akik úgy gondolják, sikerülhet felrázni a város ifjúságát. A Kritiq.eu elsőként a MINTA ifjúsági szervezet marosvásárhelyi alapszervezetének elnökével, Ádám Zoltán Istvánnal (Rómeó) készített egy gyorsinterjút.

   – Szia! Arra kérnélek, számolj be az olvasóknak is, mikor alakult a marosvásárhelyi MINTA és milyen célból?

  – A Minta igazából valamikor 2013-ban alakult meg először, de hamarosan annyiba maradt, mert szétszéledtek a tagok és az alapítók. Idén szeptemberben újra megalakítottuk a Mintát , hogy egy olyan fiatal közösséget hozzunk létre, akikkel élérhetünk valamit ebben a városban,

  mivel a fiatalok nagy része elkívánkozik Vásárhelyről.

   – Hogyan látod, mi volt az oka annak, hogy szétszéledtek a fiatalok, és mi volt a MINTA-val a mostani újraalakításig?

  – Szerintem a legfőbb oka az volt, hogy akikből állt a MINTA vezetősége mind egyetemista volt, és más volt a fontossági sorrendjük, ami teljesen érthető, és volt aki nem is vásárhelyi volt, így nem tudtak rákoncentrálni…, szerintem. Azóta a MINTA Vásárhelyen csak papíron létezett.

   – Mit láttok ti, mint az új MINTA létrehozói, ami negatívum a vásárhelyi fiatalság számára a városban?

  – Vásárhelyen a fiatalok körében nagyon sokszor azt lehet hallani, hogy nincs amit csináljanak, nincs ahova menjenek, mert ugyanazok a helyek, ugyanazok a bulik, és, hogy ne csak erről legyen szó, mert kulturális téren sem a legvirágzóbb város, de hadd tegyem hozzá, hogy a fiatalság sem tesz sokat ez ügyben, és ezt a munkám során nagyon sokszor észrevettem, mivel a szakmám rengeteg rendezvényhez, koncerthez és bulihoz kötődik.

   – Mit tudtok tenni ti, azaz a MINTA, hogy ez a helyzet változzon?

  – Jelen pillanatban még toborozzuk a fiatalokat, hogy aztán közösen tudjunk ötletelni, és mindenkinek a véleményét meghallgatni, majd olyan rendezvényeket létrehozni, amik zenei és kulturális téren is színesek, hogy mindenki megkapja amit igényel egy rendezvényen és, ha minden a tervek szerint halad, akkor minimum kéthavonta szeretnénk valami újat felmutatni a vásárhelyi fiataloknak.

   – A MINTA ifjúsági szervezet az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezeteként jött létre. Mi a helyzet ma, milyen a kapcsolatotok a párttal? Milyen politikai tevékenységet tervez a MINTA?

  – Az EMNP-vel nagyon jó a kapcsolata a Mintának, mivel jelenleg a Mintában olyan emberek vannak, akik valamilyen módon már megfordultak a pártnál önkéntesként, vagy más pozíciókban, így a párt segítőkész. Ameddig nem alakul ki egy ütőképes csapat, addig nem foglalkozunk a politikai oldalával, de mihelyt ez meglesz, állunk az EMNP rendelkezésére.

   – Akkor tulajdonképp félig-meddig politikai ifjúsági szervezet a MINTA?

  – Igen ez nem titok, hogy a Minta egy politikai ifjúsági szervezet.

   – Hol tud csatlakozni, aki akar, és vannak-e valamilyen követelmények?

  – Erdély több pontján is van az EMNP-nek ifjúsági szervezete, és azok közül mindenki a legközelebbihez csatlakozhat, ha 15 és 35 év között van, ami pedig a követelményeket illeti, egyet kell értenie a Néppart és a Minta alapszabályzatával.

   – Köszönjük az interjút, elnök úr!

  – Én köszönöm a megkeresést!

  Kritiq.eu