A katalán elnök kihirdeti az elszakadást, ha győznek az igenek

    A katalán elnök kihirdeti az elszakadást, ha győznek az igenek

    SHARE
    Kép forrása: Index

    Ma reggel kilenc órakor elkezdődött a katalán függetlenségről szóló népszavazás. A hírek azonban korántsem egy unalmas, hétköznapi szavazásról szólnak, sokkal inkább egy polgárháborús hangulattól vezérelt napnak nézünk elébe.

    Carles Puigdemont, Katalónia elnöke vasárnap késő este az európai vezetőkhöz szóló televíziós üzenetében más katalán vezetőkkel együtt bejelentette, hogy „a remény és szenvedés ezen napján” Katalónia népe kiérdemelte a függetlenséget, és ha a népszavazáson az igenek győznek, akkor kihirdeti a Spanyolországtól független katalán köztársaságot. Úgy fogalmazott, hogy az ajtót megnyitották az egyoldalú függetlenségi nyilatkozathoz. Az Európai Unió többé nem fordíthatja el a fejét – mondta Puigdemont.

    ***

    A katalán tűzoltók sorfalat alkotnak a spanyol rendőrök előtt, hogy így védjék a szavazatukat leadni óhajtók katalánok testi épségét:

    21.00: Lezárul a népszavazás. Jordi Turull, a katalán kormány szóvivője tájékoztatta a sajtót, hogy a szavazóhelyiségek, az előzőleg megállapított nyolc – romániai idő szerint kilenc – órakor bezárnak, kivéve azokon a helyeken, ahol még sorban állnak az emberek, hogy leadják voksukat. Tájékoztatása szerint 319 szavazóhelyiséget zártak be a spanyol hatóságok.

    17.30: Barcelona polgármestere a BBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette: tudomásuk szerint eddig legkevesebb 460 személy sérült meg a brutális rendőrségi fellépés során. Ada Colau polgármester elítélte a rendőri brutalitást, és felszólította a karhatalmat, hogy azonnal szüntessen be mindenféle erőszakot a békésen szavazni óhajtó katalánok ellen. A kérése valószínűleg süket fülekre talál, a spanyol kormány belügyminisztere egyelőre csak arról nyilatkozik, hogy 12 rendőr megsérült.

    katalon_balhe2

    16.50: Korábban a katalán vezetők arról beszéltek, hogy ha a többség az elszakadásra szavaz, akkor 48 órán belül kikiáltják Katalónia függetlenségét, de mostanra elismerték, hogy Madridnak valószínűleg sikerül ellehetetlenítenie a referendumot, melynek eredménye így aligha lehet irányadó. Nem valószínű az sem, hogy Katalónia függetlenségét akárcsak egyetlen uniós tagállam is elismerné. Itt tartunk most, a fejlett uniós nyugaton, a 21. század második évtizedének végefelé.

    VIDEÓ: Gumilövedékkel lövik a katalánokat

    Videó forrása: Jordi Graupera

    16.00: Katalán tisztségviselők szerint legkevesebb 337-en megsérültek a rendőrökkel történt összecsapásokban vasárnap, a katalán függetlenségi népszavazáskor. A rendőrök azért próbálják meg megakadályozni a referendumot, mert a madridi alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette azt. A rendőrök tonfákkal, gumilövedékekkel is próbálják oszlatni a szavazásra összegyűlteket. A spanyol belügyminisztérium azt közölte, hogy 11 rendőr sérült meg.

    VIDEÓ: Így gumibotozzák a szavazóhelyiség előtt várakozó katalánokat a spanyol rendőrök

    VIDEÓ: Így dobálják ki a szavazni óhajtó katalánokat a rohamsisakosok

    ***

    A katalán kormány szerint ugyanis minden készen áll, várják a szavazókat. Nem úgy a spanyol központi kormány: Madrid szerint a népszavazás alkotmányellenes, és 4000 rohamrendőr Katalóniába történő átirányításával próbálja elejét venni a voksolásnak.

    És ennek során két lábbal ugrál az emberi és polgári jogok felett: a rendőröknek Madrid azt az utasítást adta, hogy akadályozzák meg a polgárokat abban, hogy leadhassák voksukat. A szavazóhelyiségeknek helyt adó iskolák épülete elé Gyurcsány egykori pribékjeire emlékeztető droidok álltak, az épületekben bent levőket pedig nemes egyszerűséggel, és kevésbé nemes erőszakkal kidobják, a dobást itt szó szerint kell érteni. Az ennél lényegesebb apróbb jogsértések esetén oly gyakorisággal és oly hangosan fellépő nemzetközi szervezetek most a három majom szerepét öltik magukra: nem látnak, nem hallanak, és nem beszélnek. Illetve néha szólnak egy-egy szót, olyan mély bölcsességeket szórnak a nép elé, mint pl. „spanyol belügy”.

    ***

    15.10: A katalán kormányszóvivő szerint a szavazóhelyiségek 73%-ban kezdődött el a voksolás.„Kérjük a nemzetközi közösséget, hogy nézze figyelmesen az alapvető jogok megsértését és megerőszakolását, amelyet elszenvedünk Katalóniában. Ez nem Spanyolország belső problémája, hanem az egész Európai Unióé. Európai polgárok vagyunk” – tette hozzá, ám kérése egyelőre süket fülekre talál.

    15.00: Katalán egészségügyi források dél körül kiadott jelentése szerint 38 ember sérült meg. Többségük könnyű sérüléseket szenvedett.  Puigdemont katalán elnök közlése szerint a rendőrség gumilövedékekkel lőtt szavazni akaró emberekre Barcelonában. Ezt indokolatlan és igazolhatatlan erőszaknak minősítette.

    golyo_katalan

    Fotó: Marco Santopadre

    Kritiq.eu