A Világbank jelentése szerint a gyenge teljesítményű romániai iskolák 83 százaléka vidéken...

  A Világbank jelentése szerint a gyenge teljesítményű romániai iskolák 83 százaléka vidéken van

  SHARE

  A gyenge teljesítményű romániai iskolák 83 százaléka vidéken van, ugyanakkor az egyetemi szintű végzettek száma alig haladja meg a lakosság egynegyedét (25,6%), ez a legalacsonyabb arány az Európai Unióban – derül ki a Világbank jelentéséből, amelyet szerdán tettek közzé egy bukaresti szakkonferencián.

  Amiként arra Halsey Rogers, a Világbank vezető közgazdásza rámutatott: óriási különbség van a vidék és város között az iskolaelhagyás tekintetében is. Míg városon a tanulók 6,2%-a hagyja ott idő előtt az iskolát, vidéken ez az arány négyszer nagyobb, 26,6%-os.

  ‘Románia számára létfontosságú, hogy többet és értelmesebben fektessen az oktatásba’

  – vonja le a következtetést a tanulmány.

  A szakemberek ajánlatai között szerepel az is, hogy a legjobban teljesítő diákokat próbálják bevonni a didaktikai tevékenységbe, és hogy terjesszék ki az oktatást a társadalom szélére szorult, hátrányos helyzetű társadalmi kategóriákból származó gyerekekre is.

  A Világbank jelentés szerint európai szinten Románia az egyik olyan ország, ahol a legkevesebbet költenek az oktatásra, a nemzeti össztermék 3,1%-át, míg az UNESCO 4% és 6% közötti finanszírozást tart optimálisnak.

  AGERPRES