Abszolút rekord dőlt meg Romániában 2019-ben – hét fiókát nevelt fel egy...

  Abszolút rekord dőlt meg Romániában 2019-ben – hét fiókát nevelt fel egy gólyapár

  SHARE

  Abszolút rekord dőlt meg 2019-ben Romániában: hét fiókát nevelt fel egy gólyapár, tájékoztatott pénteken az ország területén fészkelő gólyák számlálását és nyilvántartását célzó program vezetője, a Román Madártani Egyesület. A fészek a Suceava megyei Horodnic de Sus településen található.

  Az egyesület közleményben tájékoztatott, hogy adatbázisukban szerepelt már eddig néhány hat fiókás fészek, de ez az első eset, hogy egy gólyapárnak hét fiókát sikerül felnevelnie. Az ilyen esetek rendkívül ritkák, legutóbb Bulgáriában észleltek hasonlót a tavaly.

  Az egyesület szerint az idei gólyaszámlálás során összesen 3.206 fészket regisztráltak

  az erre a célra létrehozott online alkalmazáson keresztül. Ezekből azonban csak 2.788-at sikerült igazolni.

  Idén a legtöbb gólyafészket a következő megyékben regisztrálták: Suceava (230), Hargita (211), Călăraşi (162), Konstanca (160), Tulcea (139), Botoşani (92), Temes (71), Ialomiţa (70).

  A legalacsonyabban fekvő gólyafészek – egy méterrel a tengersztint fölött – a Tulcea megyei Pardina településen található, a legmagasabban fekvő pedig – 985 méterrel a tengerszint fölött – a Suceava megyei Moldova-Suliţa településen, mutat még rá a madártani intézet közleményében. AGERPRES