“Allahu akbar” – majd a mentőkre is rálőttek, miután bombát robbantottak

  “Allahu akbar” – majd a mentőkre is rálőttek, miután bombát robbantottak

  SHARE
  Bir al-Abd, 2017. november 24. Az áldozatok holttestei Bir al-Abdban 2017. november 24-én, miután fegyveres férfiak pokolgépet robbantottak, majd tüzet nyitottak a pénteki ima résztvevőire a Sinai-félszigeten, Aris városától 40 kilométerre északra fekvő város mecsetében. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szerint legalább 75 ember életét vesztette. (MTI/EPA)

  Robbantásokkal és lőfegyverekkel tömeggyilkos merényletet követtek el pénteken Egyiptomban egy mecsetnél. A halálos áldozatok száma késő este legalább 235 volt, a sebesülteké pedig legkevesebb 125.

  A merényletet a Sínai-félszigeten követték el, Bir el-Abdban. A támadók hatan voltak, és akkor robbantották fel a mecset köré telepített eszközeiket, amikor a hívek éppen távoztak a hagyományos pénteki ima után a templomból. Egyes jelentések szerint a robbanás a mecsetben történt, és egyetlen bomba robbant. Azokra, akik túlélték a robbanást, lőni kezdtek, később pedig a sebesülteken segítőkre és a mentő-­autókra is golyózáport zúdítottak.

  Mintegy húsz percig tüzeltek, közben azt kiáltozták, hogy Allahu akbar! (Allah hatalmas!), és a „hitetlenek” meggyilkolására szólítottak fel, majd pedig négy terepjáró gépkocsival elmenekültek. Az egyiptomi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi a merénylet hírére rendkívüli ülésre hívta össze a védelmi és a belügyi tárca vezetőit, továbbá a hírszerzés főnökét. Az egyiptomi kormány háromnapos gyászt hirdetett. A merénylet elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett. Helyi híradások szerint a mecsetben szúfi hívők is voltak, akiket gyakran támadnak meg az iszlám szunnita ágához tartozó radikálisok, főként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet harcosai, mert hitehagyottaknak, bálványimádóknak tartják őket.

  Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban fejezte ki részvétét Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknek. „A békés emberek istentisztelet közbeni meggyilkolása megdöbbentő a kegyetlensége és a cinizmusa miatt” – írta az orosz elnök. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország a jövőben is kész együttműködni a baráti Egyiptommal a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Donald Trump amerikai elnök szerint „a világ nem tűrheti el a terrorizmust, katonai téren kell megvédeni magunkat, és hiteltelenítenünk kell a terrorizmus létezésének alapját képező ideológiát”.

  Elítélte a merényletet Emmanuel Macron francia elnök is, aki Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét a merénylet áldozatai hozzátartozóinak.

  Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Abdel-Fattáh Esz-Szíszinek,

  Egyiptom elnökének az országban pénteken történt, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merénylet miatt.

  A köztársasági elnök azt írta: mély megrendüléssel értesült arról, hogy Bír-el-Abd városában kegyetlen tömegmészárlást követtek el, amely több száz ártatlan egyiptomi állampolgár életét követelte.

  Áder János őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és barátainak, Egyiptom népének. Mint írta, ezekben a nehéz órákban “magyar részről lélekben ott vagyunk mindazokkal, akik a gonosz terrortámadás után most szeretteiket gyászolják”. Hozzátette: szívből átérezzük veszteségüket, osztozunk fájdalmukban és mielőbbi felgyógyulást kívánunk az embertelen merénylet sebesültjeinek.

  Magyarország a jövőben is minden támogatást megad ahhoz, hogy a gyilkolás, a terror megszállottjai a világon sehol se fenyegethessék a hitüket békésen megvalló, jóakaratú emberek életét – olvasható a táviratban.

  A kormány a leghatározottabban elítéli a pénteken,

  Egyiptomban elkövetett terrortámadást, amelyben legalább 200 ember meghalt, több mint száz megsebesült – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

  A tárca a közleményben kifejezi részvétét az elhunytak családtagjainak, a sebesülteknek gyors felépülést kíván.

  Azt írták: a magyar kormány minden eszközzel támogatja és nagyra becsüli az egyiptomi biztonsági erők küzdelmét a terrorizmus ellen, és támogatásáról biztosítja az egyiptomi népet.

  Hangsúlyozták: a terrorizmusnak “nincs vallása, nincs hazája, ezért keresztények, muszlimok és minden békeszerető ember ellensége”.

  Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvéttáviratot küldött

  péntek este az egyiptomi képviselőház elnökének és az al-Azhar Egyetem vezetőjének a 235 halálos áldozatot követelő aznapi terrorista merénylet miatt – tájékoztatta Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke az MTI-t.

  A magyar házelnök az egyiptomi hivatali kollégájának, Ali Abdel-Álnak küldött táviratban részvétet nyilvánított Egyiptomnépének, különösen a több száz áldozat hozzátartozóinak, barátainak és kollégáinak amiatt, hogy “elvesztették szeretteiket a Sínai-félszigeti Bír-el-Abd egyik mecseténél elkövetett kegyetlen és embertelen terrorista támadásban”. Gyors felépülést kívánt a sebesülteknek, akiknek a száma az egyiptomi hatóságok szerint 109.

  Kövér László külön részvéttáviratot küldött Ahmed et-Tajjeb főimámnak, aki az iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézményének, a kairói al-Azhar egyetemnek a vezetője, és azt írta: nagy szomorúsággal és megdöbbenve értesült a merényletről.

  (Magyar Idők, MTI)