Awake a gernyeszegi Teleki kastélyban – az első romániai butikfesztivál

Awake a gernyeszegi Teleki kastélyban – az első romániai butikfesztivál

SHARE

Az Awake a külföldön egyre nagyobb népszerűségnek örvendő butikfesztivál műfajt próbálja meghonosítani Romániában. Tud-e versenyezni az Electric Castle által nyújtott élménnyel? Egyáltalán akar-e? Megbír-e Marosvásárhely környéke még egy fesztivált? Ezekre és hasonló kérdésekre próbálunk választ találni ebben a cikkben.

Az Awake fesztivál első alkalommal került megszervezésre Marosvásárhelytől 17 kilométerre, a gernyeszegi Teleki kastély kertjében. A fesztivál átfogó élményt nyújt: nem csupán zenével készül szórakoztatni közönségét, hanem ételkülönlegességekkel és kortárs művészek nagyméretű munkáival is, amelyek a kastély kertjében várják, hogy felfedezzék őket. A díszlet is igazi, kastélyhoz illő varázslatos hangulatot teremt.

21273153_1253301071482365_833511189077782679_o

A gernyeszegi Teleki kastély nekünk önmagában is nagy élmény volt korábban, be kell valljuk: szívünkhöz nőtt. Egyébként a Grassalkovich stílusban épült barokk kastély párját ritkítja, legközelebbi “rokona” Gödöllőn található.

A szervezőkkel először a kultúrpalotában találkoztunk az Artdoor alkotótábor kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A táborban elkészült munkák maradtak a fesztivál idején is a kastély körül.

A sajtótájékoztatón megtudtunk: a szervezést az (amúgy vérprofi) Emagic cég vállalta egy helyi önkéntes csapat megkeresésére.

A meghívottként jelenlévő Péter Ferenc elmondta, hogy a Maros Megyei Tanács is támogatta az Awake-et 200 ezer lejjel.

A fesztiválra belépve

Két dolog tűnt fel: kreatív megoldásokból nincs hiány, a díszlet esztétikailag kellemes, már-már varázslatos benyomást kelt, de nagyon kevés résztvevő van. Pontos számokat nem ismerünk, de abban majdnem biztosak vagyunk, hogy a várt 7-8 ezernél jóval kisebb számról beszélhetünk. A megkérdezettek többsége ezt pozitívumként említi, főleg hogyha az EC-n mindent elöntő embertömegre gondolunk.

A fellépők között olyan nevek is vannak mint Tom Odell, Knife Party, Irie Maffia, Subcarpați vagy Modestep. Eredetileg Rag and Bone Man is a headlinerek között szerepelt, viszont pár héttel a fesztivál előtt lemondta a fellépést személyes okokból. Ami meglepetésként ért az a Dirtyphonics koncert elmaradása, ezt csak a fesztiválon tudtuk meg. Amit a résztvevők negatívumként említettek az a biztonsági cég mogorvasága, kisebb-nagyobb incidensek is tudomásunkra jutottak

Részletes bemutatásra videó anyaggal készülünk, a közeljövőben érkeznek ezen felül interjúk a fellépőkkel és résztvevőkkel egyaránt.

A fesztivál után gróf Teleki Kálmánnal fogunk beszélgetni, kíváncsiak vagyunk az ő véleményére illetve következtetéseire. Maradjatok a közelben!

Kritiq.eu