Bizalmatlansági indítványt terjesztett be az ellenzék a Dăncilă-kabinet ellen

  Bizalmatlansági indítványt terjesztett be az ellenzék a Dăncilă-kabinet ellen

  SHARE
  Raluca Turcan, a liberálisok frakcióvezetője

  Bizalmatlansági indítványt terjesztett be szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen.

  A Szükséghelyzetben az ország: le kell váltani a Dragnea-Dăncilă-kormányt című indítványt 152 törvényhozó látta el kézjegyével.

  A bizalmatlansági indítvány szerint Viorica Dăncilă miniszterelnököt le kell váltani, mivel nincs sem bátorsága, sem hatalma ellenszegülni Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök “önkényes döntéseinek”.

  A kormány nem az állampolgárok, hanem a párt érdekei szerint cselekszik,

  Viorica Dăncilă csak formailag tölti be a miniszterelnöki tisztséget, valójában Liviu Dragnea a kormányfő –

  állítják az aláírók.

  A dokumentum ugyanakkor rámutat, a Dăncilă-kabinet a korábbi két PSD-ALDE-kormánynál is gyengébbnek bizonyult. “A Dăncilă-kormányt joggal lehet a drágítások kormányának nevezni” – fogalmaznak az indítvány megszövegezői, akik felróják többek között, hogy 2012 óta 100 milliárd lejjel nőtt az államadósság, hogy az állami befektetésekre előirányzott pénzt 2018-ban is “feláldozták” a költségvetéssel kapcsolatos problémák megoldása érdekében, és hogy tovább késnek az infrastrukturális beruházások.

  A bizalmatlansági indítvány hangsúlyozza továbbá, az igazságügyi rendszer legégetőbb problémáit nem sikerült orvosolni, ehelyett a kormány is a “rejtett tervet” szolgálta, azon dolgozott, hogy vezető politikusait megvédje a büntetőjogi felelősségre vonástól.

  “Ez a szégyenteljes kormány katasztrófát jelent Románia számára, és mielőbb mennie kell. (…) Dăncilă asszony miniszterelnökként nem tud egyebet nyújtani, csak azt, hogy végrehajtja Dragnea úr parancsait. Dăncilă asszony eltávolításával szétesik a Dragnea által betegesen felépített és a közpénzekre alapozott hatalmi arzenál, és olyan kormányt adhatunk Romániának, amely az emberek, és nem a bűnozők érdekeit szem előtt tartva dolgozik” – nyilatkozta Raluca Turcan, a liberálisok frakcióvezetője.

  Turcan szerint a kormány “felforgatta az üzleti életet”, a privát szférában 1,9 millió munkavállalónak kisebb a fizetése, és hétmillió ember elveszítheti nyugdíját.

  A PNL első alelnöke reményét fejezte ki, hogy nemcsak a kezdeményező alakulatok, hanem más törvényhozók is megszavazzák a bizalmatlansági indítványt. “Alakulnak a dolgok, folytatjuk a tárgyalásokat, amelyek eredményét a szavazás napján fogjuk megtudni” – mondta Turcan.

  Dan Barna USR-elnök szerint a ’90-es évek óta ez Románia leggyengébb kormánya, amely szégyent hoz az országra és elsüllyeszti azt.

  A PMP elnöke, Eugen Tomac a szociáldemokrata törvényhozókat is felkérte, hogy szavazzák meg az indítványt.

  “Ez a bizalmatlansági indítvány vissza nem térő alkalom. A PSD-sek hozzászoktak, hogy félévente szavazzanak bizalmatlansági indítványokról. Most megadjuk a PSD-seknek a lehetőséget, hogy kicsit lehűtsék magukat” – mondta Tomac, aki szerint a többséget képviselő honatyák soraiban is lesznek olyanok, akik megszavazzák indítványukat.

  A bizalmatlansági indítványt 152 törvényhozó írta alá. A kormány megbuktatásához legkevesebb 233 szavazatra van szükség.

  AGERPRES