Börtönbe kerül az Avram Iancut felakasztó Csibi Barna?

  Börtönbe kerül az Avram Iancut felakasztó Csibi Barna?

  SHARE
  csibi barna és a póló, amely a a vádiratban is szerepel (Fotó: Átlátszó Erdély)

  Börtönbe kerülhet a Székely Világszövetség alapítótagja, a magyar Gárda egykori székely szakaszának vezéregyénisége, aki az elmúlt években több, a többségi román és a kisebbségi magyar közvélemény egy része számára sokkoló performance-ai révén vált közismertté – az ítéletről maga az érintett számolt be ruszinkárpátalja blogján.

  Csibi Barna 2011 tavaszán sajátos bemutatót szervezett Csíkszereda főterén, ennek keretén belül „elítélte”, majd fel is akasztotta azt a bábút, amely Avram Iancut, az 1848-as szabadságharc és forradalom román hősét ábrázolta.

  A bíróság azonban nemcsak emiatt, hanem Nagy-Magyarország pólók birtoklása, és velük való kereskedés, valamint a „Székelyföld nem Románia” szlogen használata, Mihai Eminescu román nemzeti költő arcképnek tiltott keretben való használata, illetve egy korábbi, szintén performance-ként bemutatott cselekedete miatt indított eljárást, amikor is a csíkszeredai Kaufland parkolójában „Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!” plakáttal fogalmazta meg üzenetét.

  Csibi Barna és a vádiratban is szereplő plakát (Fotó: RiseProject)

  Az öt különböző ügyet végül összevonva tárgyalta a bíróság, amely egy év börtönbüntetésre ítélte, és mintegy 2200 lejes pénzbírság megfizetésére kötelezte Csibi Barnát. A börtönbüntetést négy évre felfüggesztették.

  A csatolt dokumentumok alapján ugyanakkor kijelenthetjük, vannak furcsaságok az ítélet indoklásában, ilyen például Wass Albert háborús bűnösként való emlegetése (annak kapcsán, hogy a Hunnia SRL, Csibi Barna cége által forgalmazott pólók egyikén Wass Albert idézet szerepel), vagy akár az is, hogy a Mihai Eminescu parkolást tiltó keretbe elhelyezett arcképe kapcsán sem átall a bíróság rasszizmusra és xenofóbiára hivatkozni. (Mihai Eminescu, a románok nemzeti költője nem vádolható filoszemitizmussal, Iasiban és Bukarestben újságíróként töltött időszakáéban kifejezetten zsidók ellen uszító cikkeket írt! Radu Parpauta irodalomkritikus pedig egyenesen xenofóbnak nevezte a költőt, lásd itt!)

  A „Székelyföld nem Románia” szlogen viszont olyannyira széles körben elterjedt, hogy nehéz kérdéseket dob fel az emiatt (is) kirótt ítélet, ugyanis több ezren skandálják például a székely szabadság napján, vagy használják interneten.

  A bíróság teljes indoklását tartalmazó dokumentumokat alább magyarul is elolvashatja a kedves olvasó!

  Forrás: RuszinKárpátalja.blog

  Kritiq.eu

  Kapcsolódó anyagok:

   – Exkluzív – Csibi Barna a Kritiq.eu-nak: “jogom van a saját államhoz”