BOTRÁNY! Székelyek felakasztásáról értekezett a román miniszterelnök

  BOTRÁNY! Székelyek felakasztásáról értekezett a román miniszterelnök

  SHARE

  Amint arról korábban portálunk is beszámolt, Mihai Tudose román miniszterelnök nem különösebben izgatta fel magát a hárompárti autonómia-nyilatkozat híre kapcsán. A miniszterelnök ezzel kapcsolatos gondolatait a Jocuri de putere (magyarul kb.: hatalmi játszmák) című közéleti műsorban fejtette ki telefonon keresztül.

  Az élő telefonos kapcsolás silány minősége miatt ugyanakkor nem lehetett teljesen érteni mit mond, amikor a műsorvezetők arról faggatták, mi a véleménye a székely zászló csíkszeredai (és úgy általában székelyföldi) kitűzéséről. A román miniszterelnök itt már hozta a szokásos bunkó formáját, és kijelentette, hogy, akik felvonják a székely zászlót, azokat is ott fogja lengetni a szél mellette.

  A HotNews szerint egész pontosan a következőket mondta Tudose: „am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. ” Magyarul valahogy így hangzik: „azt üzentem, amennyiben a zászlós (azaz a székely zászló) az ottani intézmények épületein fog lobogni, akkor mindnyájan a zászló mellett fognak lobogni”.

  Porcsalmi Bálint az RMDSZ ügyvezetője középkorinak nevezte Tudose nyilatkozatát, és felszólította, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot az erdélyi magyarságtól.

  Az RMDSZ a kormányzó PSD-t és annak miniszterelnökét, Mihai Tudose-t támogatja a román parlamentben.

  Kritiq.eu