SHARE

Gaudi egyik legikonikusabb munkája, a Casa Batlló épülete inkább tűnik egy mitikus állat fizikai megnyilvánulásának, mintsem egy privát rezidenciának.

A helyiek elnevezésében a Csontok Házaként is ismert, mivel a Casa Batlló úgy néz ki, mintha a zsigerek természetes formája alapján álmodták volna meg. A középosztálybeli Batlló családnak épült, akik az épületet 1900-ban vették meg központi elhelyezkedése és eredetileg elfogadhatatlan megjelenése miatt, Gaudi újratervezte az épület homlokzatát és belső terét, ami megfizethetetlenné tette. A homlokzat három különálló részre oszlik, egy-egy anatómiai szintet megmintázva. A földszint olyan keménynek tűnik, mintha hatalmas absztrakt csontokkal lenne berácsozva, mindeközben a felső szint úgy fest, mint a kaotikusan összeverődő vérlemezkék és izomzat. Az egészet egy pikkelyes tetőzet fedi be, ami leginkább egy hatalmas sárkány hátára hasonlít.

Az épületbelső tervezése nem kevésbé organikus.

Miközben Gaudi csak átalakított egy már létező épületet, a hullámzó, puha belső terű nagy csarnok alapján ezt mégis nehéz lenne megmondani. A belső csarnokokon át sétálni olyan érzés, mintha egy roppant teremtmény puha belső szerveiben járkálnánk.

A Batlló család már régen kiürítette az épületet, de a mai napig múzeumként nyitva áll az építészet jegyében, hogy a látogatók maguk is megtapasztalhassák az élményt.

Az Atlas Obscura nyomán