De miért?

  De miért?

  SHARE

  Ábelként teszem fel ezt a kérdést népem Káinjának, Vona Gábornak. Persze válaszolni nem fog.

  Ahogyan arra sincs válasza, miért kell egy nemzetközileg bevett ideiglenes(!) honosítási gyakorlatot az ördög szelencéjeként feltüntetni. Mert aki még nem olvasta, milyen feltételekkel vásárolhat valaki letelepedési kötvényt, s azzal milyen jogok illetik, ugyanakkor milyen vállalások kötelezik, az nyilván úgy benyalja ezt a maszlagot, mint amcsi kisgyerek a szekrényben lakó Boogayman-t. Mivel pediglen Vona Gábor válaszában, s főként őszinte válaszában nem reménykedhetem, muszáj magamnak átgondolni az ok s okozatok közti lehetséges összefüggést.

  Egy jól ismert módszert követek.

  A Jobbik Fideszt zsaroló metodikájához hasonló mintázatokat keresek a külpolitikában. Egyetlen igazán jelentőset találok. Törökország EU felé történő zsarolását, miszerint, ha nincs több anyagi segítség az Unió részéről, akkor Ankara szélnek ereszti a náluk ideiglenesen elszállásolt több millió migránst.

  Most meg kell vizsgálnom, van-e a Jobbiknak bármiféle török kapcsolata? Nos, igen, van. Hogy mást ne mondjak, Vona Gábor testvéri kapcsolatot ápol a terrorista cselekményekkel is megvádolt, szélsőséges, Szürke Farkasok” nevű török szervezettel. Többször vendégeskedett is náluk, ahogyan más török nacionalista vezetőnél is. Érdekességként megjegyezném, hogy, bár mára ez a tendencia megszűnt, de egészen fél évvel ezelőttig, Vona Facebook-oldalán szó szerint minden második komment török nyelven, illetve Google –fordító által, törökről magyarra fordítva, de török felhasználó által íródott.

  Gondolatmenetemben tovább haladva, össze kell kötnöm valahogyan a két zsarolást.

  Miként következhet egyik a másikából?

  Illetve Vona zsarolása Erdogan zsarolásából. Hiszen Vona egészen a közelmúltig azt hangoztatta, hogy aki nem szavazza meg az Alaptörvény-módosítást, az egyenesen hazaáruló. Arra jutok, hogy Vona nem tesz mást, mint hintapolitikát folytat. Ahhoz ugyanis, hogy 2018-ban egyáltalán esélye legyen a Fidesz riválisává nőni, rengeteg pénzre van szüksége. És még ha megszerezte is Orbántól Simicskát, egy fecske nem csinál nyarat. Kellenek a török „befektetők”. Akik történetesen muszlimok, s így már valamelyest érthető „az iszlám az emberiség utolsó reménye” kitétel a már csak nevében és pártlogójában keresztény pártelnök részéről.

  Ugyanakkor az EU felé is el kell hitetni valahogyan, hogy a néppártosodás útján totálisan megtisztult a párt.

  A régi makulákat pedig semmi sem takarja jobban, mint a liberálisokkal való kvázi-együttműködés dicső glóriája, az ügyek mentén történő politizálás senki által nem tapasztalt, de sokak által hangoztatott mítosza.

  Mindeközben a Jobbiknak a saját választóira is gondolnia kell, így hát feléjük céltudatosságot és következetességet kommunikál. „Mi megmondtuk: vagy visszavonják a kötvényeket, vagy nem szavazzuk meg a módosítást.”. Hogy egy blőd hasonlattal éljek: mintha a ház tulajdonosa csak akkor engedné be portájára a rovar-, és rágcsálóirtót, ha az vállalja, hogy az egereket és a termeszeket egyszerre semmisíti meg. Cseppet sem érdekelve őt az a szakvélemény, hogy míg az egérpopuláció elenyészően csekély kárt tesz a felépítményben, addig a termeszek már a ház összedőlésével fenyegetnek.

  A fenti taktika a törököknek is jól jön, hiszen egy erős magyar szövetségest mutathatnak fel Brüsszelnek a kapukat őrző, renitens Magyarországról.

  Brüsszelnek is jól jön, hiszen így, vagy úgy, de a végeredmény őket igazolja.

  A migránsoknak is jól jön, hiszen országunk demokratikus joggyakorlatára hivatkozhatnak, a 3,3 millió nemmel szavazó egyértelmű álláspontját totálisan ignorálva.

  Mondhatnám, hogy ekkora blöffbe a Jobbik beleroppan. Ám ilyet nem mondok. Ahhoz túlságosan jól ismerem az átlag Jobbik-szavazó megvezethetőségét. És tévedés nélkül állíthatom, hogy más, még ennél is nagyobb csontvázak szekrényből való kiugrasztása nélkül, a megmaradt szavazókkal, a baloldalról átcsábítottakkal, a mindenki másból kiábrándult hezitálókkal, és persze a török pénzzel megtámogatva igenis van esélye a Jobbiknak esélyesként indulnia 2018-ban.

  Aki pedig nem hiszi, hogy mindez akár igaz is lehet, az nézze meg, milyen kínálatból választhatott magának az USA egy negyvenötödik elnököt.

  () VBT ()

  Varga B. Tamás

  Kritiq.eu