DIPLOMA 18 – Meggyalázott kiállítás

  DIPLOMA 18 – Meggyalázott kiállítás

  SHARE

  A Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti szakának kiállítására került sor a nagyváradi vár galériájában. A végzős diákok  a lelküket is kidolgozták, rengeteg energiát fektettek ezekbe az államvizsga munkákba.

  Egyiküktől sikerült is több információt szereznünk. A hivatalos dátum július 2-11. volt, azaz szerdáig lett volna megtekinthető, de valamilyen okból kifolyólag a következő történt:

  ,,Hétfőn reggel szóltak, hogy aznap 11-re menjünk be a várba leszedni a munkáinkat. Egy kedves tanárunk ért oda a leghamarabb, elmondása szerint 11:05- kor. Az a látvány fogadta, hogy le vannak szedve a munkák és be vannak hajítva egymás hegyén-hátán a leghátsó terembe. Én kb. fél órával később érkeztem. Amikor bementem, picit megrémültem. Minden egymásra volt pakolva, semmiféle óvatosság nelkül. Első ránézésre láttam pár elszakadt plakátot, de ahogy elkezdtem kutatni a saját munkáim után, rájöttem, hogy sokkal nagyobb a baj. A plakátok, eredeti vázlatok, rajzok össze voltak ragadva, összegyűrve, sarkok megtörve (valószínűleg a hajítástól). A munkák legalább 60 százalékát nem tudtuk sérülés nélkül szétszedni.

  Amikor megérkeztem, öt idegen ember üldögélt a galéria előtt, kávéztak, cigiztek, nevetgéltek. Nem alkalmazottak voltak, mert velük találkoztunk, őket felismertem volna. Az első terembe be voltak pakolva a cuccaik, táskák, szerszámosláda, stb. Amikor kijöttem a galériából telefonálni, az egyik kinn üldögélő fiatalember gunyoros hangnemben megkérdezte: ’’Na, sikerült leszedni a munkákat?’’

  Feltételezhető, hogy a PKE kiállítását követő tárlatot kellett felpakolják, de türelmetlenek és tiszteletlenek voltak.


  Egyeseket így fogadtak: ,,Milyen művészek vagytok, hogy le se szeditek a saját munkáitokat?’’

  Amikor az irodában érdeklődni próbált a fennebb már említett tanár, hogy mi is történt pontosan,  már a fenyegetőzés határait súrolta a válasz, többet nem lesz a tanszéknek kiállítása a várban. Arra hivatkoztak, hogy nem tetszik nekik ez a ,,kirakodóvásár’’.  Még csak bocsánatot sem kértek. Hát akkor mi mégis mit szóljunk ehhez az egészhez? Nincs meg az a minimális tisztelet egyes emberekben? Mások munkáját ilyen szinten semmibe venni igencsak felháborító. Nem beszélve arról, hogy valamilyen felelőséggel, mégiscsak tartoznak a befogadott munkákért. Hogy engedhetik meg, hogy valakik leszedjék mások kiállítását. Leszedjék..barbár módón letépjék inkább. Meggyalázzák!

  Ezeknek a minősíthetetlen embereknek köszönhetően, egyes munkákat sajnos már nem lehet eredeti állapotukban megtekinteni.