Dragnea: Többször tárgyaltam Orbán Viktorral; Magyarország egyértelműen támogatja Románia felvételét az OECD-be

  Dragnea: Többször tárgyaltam Orbán Viktorral; Magyarország egyértelműen támogatja Románia felvételét az OECD-be

  SHARE

  Többször beszélt telefonon Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Románia felvételéről a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD), amelyet a magyar fél a marosvásárhelyi katolikus líceum megalapításához kötött – mondta csütörtök este Livius Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az Antena 3 televíziócsatornának adott interjújában.

  Dragnea elmondta, Klaus Iohannis államfő, a külügyminisztérium, a diplomaták és más intézmények közösen tesznek erőfeszítéseket azért, hogy Romániát felvegyék a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe. ‘Ha ebből a csoportból egy tagállam ellenáll, akkor nem léphetünk be. Magyarország álláspontja eleinte az volt, hogy nem ért egyet Románia felvételével az OECD-be. Akkor felhívtam Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, beszélgettünk, utána többször is tárgyaltunk.

  Valóban elégedetlen volt, és szerintem joggal – mégiscsak gyerekekről van szó, akiknek joguk van az oktatáshoz – amiatt, hogy különböző akciókkal akadályozzák az iskola megalapítását…tulajdonképpen megszüntették a marosvásárhelyi iskolát és utána folyton akadályozták az újraalapítását.

  Én megígértem, hogy ez meg fog történni, és a magyar kormányfő és Magyarország külügyminisztere rögtön azt mondta, hogy támogatni fogják Románia felvételét az OECD-be’ – mondta a nagyobbik kormánypárt elnöke.

  Hozzátette: később, miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlament által elfogadott törvényt az iskola létrehozására vonatkozóan, Magyarország közölte, hogy gondolkodási időre van szüksége. Ekkor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közbenjárására ismét beszélt Orbán Viktorral, akivel tudatta, hogy találtak megoldást az iskola megalapítására, ‘mert normális, hogy meg kell alapítani’ – jelentette ki Dragnea az Antena 3-nak adott interjúban.

  ‘Néhány napja hivatalosan is megtudtam, hogy Magyarország kijelentette: egyértelműen támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe’ – tette hozzá a PSD elnöke.

  AGERPRES