Ebben (is) jobb Viktor, mint Macron: vállveregetéseken kívül semmit sem kapott a...

  Ebben (is) jobb Viktor, mint Macron: vállveregetéseken kívül semmit sem kapott a francia elnök Kínától

  SHARE

  Szerdán lezárult Emmanuel Macron francia elnök kínai látogatása. Macron tárgyalásainak kereskedelmi része csekély sikerrel járt. Ez intő jel az Európa felé irányuló új kínai kereskedelmi útvonal, az új Selyemút kapcsán – a forgalom könnyen egyirányú lehet, ami ellen Európa csak egységesen léphetne fel.

  “Nem hibáztatom Kínát, amiért országonként külön stratégiát követ, és mindegyik országgal kapcsolatban addig megy el, ameddig teheti”, mondta Macron a látogatást záró sajtótájékoztatón. “Ez legitim politika, és ha a helyükben lennék, ugyanezt tenném. De ez egy olyan kérdés, amire az európaiaknak kell válaszolniuk. Hisznek-e Európában, vagy nem?”

  Franciaország mindössze néhány kereskedelmi szerződéssel, köztük egy 184 Airbus megrendelésére vonatkozóval vigasztalódhatott. A látogatás leginkább kommunikált aspektusában, a klímavédelmi partnerség megerősítésében nem történt érdemi előrelépés. Macron az emberi jogokról sem beszélt nyilvánosan Kínában, bár állítólag négyszemközt szóba került a téma a Hszi Csinping kínai elnökkel folytatott beszélgetésen.

  (Euronews)