Ezrek vonultak utcákra Spanyolországban a nők elleni erőszak megszüntetését követelve

  Ezrek vonultak utcákra Spanyolországban a nők elleni erőszak megszüntetését követelve

  SHARE

  Ezrek vonultak utcákra vasárnap Spanyolország több városában követelve a nők elleni erőszak megszüntetését.

  “Mindannyian a bántalmazás ellen”, “A hímsovinizmus is terrorizmus”, “Ne tűrd el a bántalmazást”, “Elnézést a zavarásért, éppen megölnek” – egyebek között ezek a feliratok szerepeltek a nőket érő erőszakkal szembeni küzdelem világnapján Madridban tüntető tömeg transzparensein.

  Rengetegen viselték magukon a jelenség elleni harcot és a feminizmust egyaránt jelképező lila színt.
  A bántalmazott védelme a bántalmazóval szemben, a gyerekek eltávolítása a bántalmazó szülő mellől, egyenlőségre oktatás már kiskortól kezdve – foglalta össze a felvonulók követeléseit Lourdes Hernández az eseményt szervező civil fórum szóvivője.
  A megmozduláshoz a civil szféra mellett csatlakoztak a parlamenti pártok és a nagy szakszervezetek képviselői is.
  Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján szót emelt a nőket érő erőszak ellen, és hangsúlyozta kormánya elkötelezettségét a jelenség felszámolása mellett.

  Barcelonában az utcákra vonult több ezres tömeg néma főhajtással emlékezett az áldozatokra. Spanyolországban idén 44 nő vesztette életét kapcsolati erőszak miatt, 2003 óta 972-en haltak bele a bántalmazásba.
  Santanderben mintegy ezren követeltek törvényi változásokat azért, hogy a nők szabadon, nem az erőszaktól félve élhessenek, valamint, hogy az igazságszolgáltatás pártatlan legyen ezekben az ügyekben.

  Az utóbbi időben Spanyolországban több olyan bírósági döntés is született, amely utcai tiltakozáshullámot váltott ki, mivel a bírák a nemi erőszakot csupán szexuális visszaélésnek ítélték.

  MTI