Fekete címoldallal tiltakoztak ellenzéki hírportálok a sajtó elfojtása miatt Szerbiában

  Fekete címoldallal tiltakoztak ellenzéki hírportálok a sajtó elfojtása miatt Szerbiában

  SHARE

  Rövid ideig tartó elsötétítéssel tiltakoztak a sajtószabadság elfojtása ellen szerbiai ellenzéki hírportálok csütörtökön.

  Délben pár percre elsötétült néhány internetes oldal Szerbiában, a megnyitott lapokon fehér betűvel csak annyi volt olvasható: “Ilyen az, ha nincs szabad sajtó”. Emellett csütörtökön a Danas című ellenzéki napilap, valamint a Vreme és a Novi Magazin című hetilap fekete csíkkal jelent meg, amelyen szintén a sajtó elhallgattatását elutasító, illetve a sajtószabadság mellett kiálló üzeneteket lehetett olvasni.

  Az akcióban a szervezők szerint körülbelül 150 hírportál vett részt, céljuk pedig az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy

  Szerbiában egyre kisebb a médiumok élettere.

  A tiltakozás közvetlen kiváltó oka a dél-szerbiai Vranje kritikus hetilapjának, a Vranjske Novine című újságnak a pénzügyi ellehetetlenítése, illetve megszűnése volt. A lap 23 évig működött, a főszerkesztő szerint viszont kénytelenek voltak felfüggeszteni a folyamatos támadások és az előre be nem jelentett ellenőrzések miatt.

  A csütörtöki megmozdulást szervező újságírók szerint a szerbiai sajtó egyre nehezebb helyzetben van, annak ellenére, hogy Szerbia európai uniós tagságra törekszik, a brüsszeli feltételek között pedig a sajtó szabadsága is szerepel.

  A tiltakozásban nem vettek részt a jelentősebb napilapok, magazinok és hírportálok, illetve a legtöbb televíziós csatorna internetes oldala is aktív maradt a déli órákban.

  A hivatalos adatok szerint Szerbiában 1788 sajtótermék van, ebből 826 nyomtatott újság, 297 rádióadó, 190 televíziós csatorna és 272 internetes portál, a többi regisztrált médiacsatorna ezeken a kategóriákon kívül esik.

  MTI