Ferencz Mari Trió – Fürdőszoba Blues

  Ferencz Mari Trió – Fürdőszoba Blues

  SHARE
  Fotó: Balogh Attila

  A Ferencz Mari Trió 2018 februárjában alakult. Ferencz Mari énekesnő már korábban is előadta dalait egy zongora mellett ülve, (így a 2017-es kolozsvári Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyen harmadik helyezést ért el Az volt a kérdés című dalával) de a cél már akkor is egy zenekar alapítása volt.

  Az énekesnő mellé csatlakozott Csaba László zongorista és Iszlai Tamás dobos, együtt keltették életre a dalokat, melyek november 7-én láttak napvilágot. A kislemez a Türkizkék címet viseli. Öt dal szólal meg rajta, mindenik egy parányi emléket dolgoz fel az énekesnő életéből. Megszólal rajta remény, álom, bánat és fájdalom; hangulatok és érzések melyeket többen átélünk már. A dalokban a történet mesélése központi szerepet kap. Műfailag a pop határát feszegetik: jazz, blues és rockzenei motívumokat fedezhetünk fel benne.

  A Fürdőszoba Blues című videóklip Nagy Dávid László rendező segítségével jött létre, az énekesnővel közösen álmodták meg a magány humoros megjelenítését. A fürdőszobában éneklő lány egyedüllélét egy 80′-as évek ihlette fantáziába fojtja, a szomszédok nagy örömére…

  Az énekesnő zenekarával és szólóban egyaránt fel szokott lépni, koncerteztek a komáromi Mediawave Fesztiválon, a marosvásárhelyen megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Jazz Versenyen és Fesztiválon, ezek mellett pedig Budapest élőzenét kínáló romkocsmáit sem vetik meg.

  A lemez kapcsán beszélgettünk az énekesnővel.

  Mi inspirált?

  A Fürdőszoba Blues című dal tényleg a zuhany alatt kezdődött. Ezért is lett blues, a szöveg hétköznapi cselekvésről szól, mint például a hajmosás. Dörömbölt a szomszéd, miközben én énekeltem. Már ott helyben rájöttem, hogy valószínűleg véletlen egybeesés történt, nem én okoztam a szomszédban keletkezett zajokat, de a fantáziám már beindult.

  Milyen volt a munkafolyamat?

  Megvolt a dal és a szöveg, és egy nagyon jó rendező, Nagy Dávid László. Sokkal több már nem kellett, az ő fejéből nagyon hamar kipattantak jobbnál jobb ötletek. Aztán néhány pohár bor után körvonalazódott a forgatókönyv is, helyszínek, színészek. Listát írtunk a kellékekről, bevásároltunk. Egy hónapon keresztül az összes fürdőszobát és kádat lefényképeztem, amit láttam. Ahhoz, hogy végül is úgy döntsünk, hogy a saját fürdőszobám a legalkalmasabb a forgatásra. A legnehezebb talán az időpont egyeztetés volt, sokszereplős játék, nehéz volt mindekit összezavarni egy helyre, egy időben.

   

  Hogy zajlott a videóklip forgatás?

  Két nap, két helyszín, tizenegy ember. Két hónap munka előtte, még egy utána. Maga a forgatás számomra izgalmas és szórakoztató volt. Ezt a profi rendezőnek, csapatnak és a jó szervezésnek köszönhettem. Nagy Dávid László rendezővel nagyon jól tudtunk együtt dolgozni első pillanattól kezdve. Megmutattam neki a dalt és a szöveget, rögtön rávágta, hogy ha már vízszerelő, akkor a nyolcvanas évek amatőr pornófilmjei… Megtetszett az ötlet. Fontos volt számunkra, hogy habár humoros köntösbe öltöztetve, de ott legyen a dal mondanivalója: a magány érzése és hogy mit is kezdünk vele.

  Számodra mit jelent?

  Sok apró részlet van benne, ami számomra nagyon fontos. Egyik kedvencem a valóság és álom szembeállítása, a sminkelt álomkép és az izmos vízszerelő, szemben a szépítés nélküli valósággal, meztelenséggel és ürességgel. A női szexualitás, konkrétan önkielégítés egyik kedvenc témám. Túl keveset beszélünk arról, hogy mi, miért és mikor jó egy nőnek. Ez egy olyan tabu, amit ideje lenne rendesen átbeszélni. A jazzes, improvizatív szóló tök jó ürügyként szolgált a kérdés felvetésére. A végén pedig a szégyennel vegyes kiábrándultság. A legnehezebb volt leforgatni ezt az utolsó néhány másodpercet. Semmi arckifejezés, csak üresség. Nagyon izgalmas volt színésznek is lenni, nemcsak énekesnek.

  A jövőre nézve mik a tervek?

  Álmodozunk arról, hogy a frissen megjelent kislemezről még más dalhoz, vagy akár dalokhoz is készítünk videóklipet. Ez még persze a jövő zenéje.