Hillary vagy Trump? A globális játszma grand fináléja

  Hillary vagy Trump? A globális játszma grand fináléja

  SHARE

  Az Amerikai Egyesült Államokban ma reggel hat órakor, romániai idő szerint délután egy órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, hogy elkezdődjön minden idők legdurvább amerikai kampányáénak a grand fináléja, a szavazás. 

  Holnap hajnalra, reggelre, mire a kolozsvári RATUC elindítja buszjáratait, megtudjuk, hogy ki lesz Amerika elnöke, ugyanakkor azt vélhetően soha nem fogjuk megtudni, mi a valóság Hillary Clinton feltört e-mailjei tartalmával kapcsolatosan, illetve tényleg az orosz hekkerek segítették-e Donald Trumpot, azaz, olyan lényeges infókat, amelyekről, ha többet és lényegesebbet tudnánk, akkor azon is elgondolkodhatnánk: nem lett volna egyszerűbb elhalasztani ezt a választást, amíg kerül két normális jelölt.

  A „normális” ez esetben világszerte hangoztatott jelző a versengő jelöltek esetében, se szeri, se száma azoknak a nyilatkozatoknak, amelyekben jelöltek kölcsönösen egymás alkalmasságát vonták kétségbe, támogatva a pártok siserehadától. Tekintve, hogy a kérdés úgy is feltehető, kinek áll majd jogában a félelmet keltő piros gombot megnyomni 2017. január huszadika után, nem lehetünk eléggé csalódottak amiatt, hogy a világ vezető állama csak két ilyen pojácát politikust tudott kiállítani.

  Hillary Clinton kriptogyanús e-mailjei, aminek kapcsán azzal is vádolták, hogy az ISIS támogatóival egyezkedett jól jelzik, hogy a bolygónkat befolyásoló politikusi pozíciók között is a legerősebb, a Fehér Ház jövőbeni gazdája tekintetében az amerikai politikai kultúrának sikerült alulmúlnia Gyurcsány Ferencet és Victor Pontát együttvéve. Ami, egyezzünk meg, nem kis teljesítmény.

  Beszédes az is, hogy miért nem is tudjuk pontosan, hogy mit tartalmaznak azok a levelek?

  A State Departmentet hivatalos és biztonságos levelezési rendszerét megkerülve, Clintonné saját e-mail címéről intézte az USA külügyi levelezését. Ezt a szabályzat ugyan megengedi, de ez esetben másolatot kell küldeni a hivatalos e-mail címre is. Hillary magasról szart erre, így most az összeesküvés-elméletek hívei soha ki nem apadó forrásra tettek szert, akárcsak az orosz (?) hekkerek.

  És, ha már az oroszok: Clintonné azt ígéri, hogy győzelme esetén felfegyverzi az ukránokat, hogy azok még néhány évig háborúzhassanak az oroszokkal. Csak szólók, ha valaki nem ismerné a térképet: Ukrajna a szomszédunkban van. Magyarországnak és Romániának is szomszédja. Ehhez képest igazán bagatell, hogy Hillary győzelme esetén megtudhatjuk az igazságot az ufókról. Ha valaki mégis venné a fáradtságot, hogy Hillary levelei között kutakodjon, akkor megteheti a Wikileaks oldalán, én, balkáni közönnyel a véremben már nem vagyok hajlandó elhinni azt sem, amit látok.

  Ráadásul Clintonnét erős női klub várja, hiszen Angela Merkel német kancellár, és Erna Solberg norvég miniszterelnök is üdvözölné, ha Hillary Clinton nyerné a választást. Amennyiben Oroszországban is női elnök lesz hamarosan, akkor tényleg beköszönt a Vízöntő kor, új világra ébredünk, immár sokadszorra. Romániában várjuk Udrea és Basescu lányának versengését, Magyarországon felkészül Dúró Dóra és Szabó Tímea.

  A másik oldalon Donald Trump sem egyszerű.

  Bunkóságban magasan veri a texasi cowboy doablejút, a rossz emlékű George W. Busht. És ez sem egyszerű teljesítmény, azt ismerjük el. Ugyanakkor nem tudta megnyugtatni a világ közvéleményét abban a tekintetben, hogy kapott-e segítséget orosz hekkerektől vagy sem.

  Az említett piros gomb kapcsán a hideg verejték is kiver minket, ha arra gondolunk, hogy Szergej befolyása alá kerülhet az amerikai elnök, aki amúgy rajong a szexért, a nőkért, ebből kifolyólag befolyásolható. A nagyobb (???) baj, hogy korlátoltságának feloldásában csak saját butasága áll útjába, így történhetett meg, hogy egy oroszok által hamisított hírt olvasott fel Donaldunk az egyik kampányrendezvényén, mint olyant, ami valódi.

  Ezen jót lehet röhögni (ne feledjük, egy ilyen hülye is hozzáférhet a piros gombhoz!), azonban a vigyor akkor fagyott az arcomra, amikkor kiderült, hogy Trump bácsi olyan gondosan akarja védeni Amerikát a mexiói tákóárustól, hogy nem tűnt fel neki az, hogy saját kampányfőnöke az orosz hírszerzés tagja volt.  Vagy még mindig az, fene tudja, hogy mikor nyugdíjaznak egy titkosszolgálatnál.

  Az általa használt rasszista, idegengyűlölő, nőgyűlölő szövegek viszont gyökeret eresztettek az amerikai társadalomban, és bizonyítottá vált, hogy a demokrácia mintaországa, az az állam, akinek annyi demokráciája van, hogy exportálhatja azt, nos, bizony van, amit ők is söprögessenek saját portájukon. Trump esetében nem is biztos, hogy győzelme okozna nagyobb károkat a világnak, mint veresége. Amint azt már ma is, a szavazás napján belengette, sorra kapja a híreket, hogy csalnak a demokraták, ilyen kijelentésből volt vagy pár ezer korábban is a kampánya során, így fölöttébb kétséges, hogy Donald beletörődne abba, ha nem ő nyerne.

  A stílus maga az ember

  – tartja a mondás, amiben én annyira nem hiszek, de mégis, cinikus kárörömmel vett szomorúsággal kellett tudomásul vennem, hogy egy Gigi Becali is lehet amerikai elnök, ha Donald Trumpnak hívják.

  Szóval, jó lett volna elhalasztani ezt az egész választást, vagy legalább megállni, és elgondolkodni azon, hogy juthattunk idáig, hogy két ilyen sikknélküli idióta versenye miatt aggódjunk.

  A globalizált világunk azonban nem tűr meg ilyenféle megtorpanásokat, a demokráciának akkor is működnie kell, ha beledöglünk, ezt pont mi, erdélyi magyarok érthetjük meg a legjobban, hisz alig egy évtizede történt meg, hogy Ion Iliescu és Corneliu Vadim Tudor között kellett válasszunk. Mi, akik azt hittük egykor, hogy Amerika a bölcs demokraták országa némileg cinikusan vesszük tudomásul, sikerült nekik is lesüllyedni arra a szintre a most lezárult választási kampány során, amiről eddig azt hittük, hogy csak Vasluiban létezik.A kérdés még ma éjszaka érvényes:

  Ki kerget majd minket őrületbe?

  A szavazás napja előtt közzétett közvélemény-kutatások eredményei enyhe Clinton-előnyt mutatnak, – kivételt képez a Los Angeles Time, amely lap szembemegy a többi előrejelzéssel, és egy bő 5%-os Trump győzelmet jósol. Ők az egyetlenek a sajtópiacon, akik Trumpot látják elnöknek, így, ha tényleg Trump nyer, akkor leválthatják a New York Times-t -, de G. W. Bush idejéből tudjuk, napokig tartó újraszámolással még bármi is lehet itt az eredmény, tekintve, hogy az amerikai választási rendszer némiképp eltér az európai módszerektől. Az elektori voksolás lényegéről ajánljuk a Wikipédia szócikkét, KATT IDE.

  Mikor lesz eredmény?

  Aki csak a végeredményre kíváncsi, annak kár ma este a monitorra szegeződnie, egyhamar nem tudja meg, hogy Hillary vagy Donald, és holnap munkába kell menni, tudjuk, hogy van ez, de hát mit csináljunk, ha az időeltolódás kibabrált velünk.

  Szóval, a menetrend az alábbi, romániai időszámítás szerint: éjjel egy órakor Kentucky (8 elektori szavazat) és Indiana (11) állam egyes részein lezárják a szavazást, fél kettőkor zárnak Észak-Karolinában és Ohióban. Éjjel kettőkor némileg megbolondulnak majd a hírközlő szervek, újabb kilenc államban zárnak, és kb. ez idő tájt futnak be a floridai eredmények, ami az egyik csatatér állam.

  Emlékeztetőül, anno itt számolták át többször is a szavazatokat, napokon keresztül, míg végül George W. Bush nyert. Hajnali három órakor befejeződik a szavazás Pennsylvaniában és Michiganban, egy órával később, azaz hajnal négy óra körül lesznek becslések New Yorkból és Arkansas is lezárja urnáit. Hajnal ötkor, amikor Kolozsváron a RATUC elindítja első járatait zárnak Kaliforniában, Iowában, Montanában, Nevadában és Utahban is. Reggel hét óra körülire várhatóak az első beszédek.

  Szóval, november kilencedikén reggel már egy új világra ébredünk – s az elmúlt választási kampányt, illetve a jelöltek képességeit figyelembe véve ez egyáltalán nem túlzó kijelentés. Sajnos.

  Kritiq.eu