Hogyan építsünk brandet? Mi a sikeres vállalkozás titka?

Hogyan építsünk brandet? Mi a sikeres vállalkozás titka?

SHARE

Két különböző branddel és ezeknek építésével ismerkedtek meg szerda délben a Wekerle-Mikó sátorba érkező érdeklődők. Egy nagyon izgalmas és információ dús előadást hallhattunk. Ebból nyújt ízelítőt az alábbi beszámoló.

Lakatos Gergely (vezérigazgató, Panyolai Szilvórium Zrt.)
Fazakas Szabolcs (ötletgazda, Legendárium)
Moderátor: Inotay Petra (kuratoriumi elnök, FIVOSZ Alapítvány)

Hogyan indult a vállalkozás?

L.G. 2011-ben kerültem a céghez, gyakornokként kezdtem. Egy olyan ambició volt bennem, hogy ezen a viszonylag kevés lakosú településen egy olyan márkát tudjunk előállítani, ami felveheti a versenyt a nagyobb vállalatokkal. Ha a brand epítésről beszélünk, akkor igencsak merni kell újat vinni a megszokottba. Nehéz volt ezt a kis vállalkozást az ország márkájává tenni. Nagyon fontos, hogy a cég stabil legyen, a háttérmunkát le kell osztani, hisz ha nincs belső stabilítás, nem tud hiteles lenni, és ezt a vásárló is észreveszi.

F.Sz. A Legendárium idén töltötte a 10. évét, nagyon sok útvesztő vezetett idáig. A székelyföldi legendákat és mondákat összegyűjtöttük, ezekhez készítettünk gyerek rajzokat. A Legendárium segítségével visszajuthatnak a mondák a gyerekek szívébe. A térkép útán megjelent a legendás könyvünk is, amely különböző rendezvényeken és könyvesboltokban megvásárolható. Jelenleg 14 féle termékünk van.

Meséljetek a határon tuli piacról!

L.G. Egyik fontos célom, hogy a külső kommunikációt építsem. A pálinkával mindenhol találkozunk, hisz az egy hungarikum, de ahhoz hogy brand legyen belőle el kellett vinni a határon túlra és ismerté kellett tenni. Jelenleg kapható a Panyolai pálinka Felvidéken, Erdélyben, Kanadában, Svájcban és Angliában.

F.Sz. Az elején nagyon sok helyre hívtak és mi mindenhol szerettünk volna megjelenni. Azt láttuk, hogy az emberek nagyon lelkesen fogadták, főleg az édesanyák. Kérték az újabb és újabb kiadványokat, a könyv után a társasjátékot. Most már nagyon sokan ismernek, sok észrevétel érkezik, az a tervünk, hogy a világ minden pontjába el tudjunk jutni. Egyre több támogatást kapunk, folyamatosan probálunk fejlődni és bővíteni a brandet.

Hogyan sikerült ismerté válni, kiemelkedni?

L.G. Valóban nagyon sok cég foglalkozik pálinka főzéssel és kicsi a piac. Sikerült olyan emberekkel kapcsolatot kialakítani, akik hozzá tudnak járulni a márkánk fejlődéséhez, tanácsadás szintjén is. Nagyon fontos, hogy mindenkivel jó kapcsolatot ápolunk, a beszállítókkal, dolgozókkal, a vásárlókkal. Szeretünk tanácsokat kérni.

Online vagy Offline? Melyik jelenlét a fontosabb a brand építésben?

F.Sz. Mindkettő fontos. Nagyon sokat vagyunk a sajtóban. Mindig érdekessé kell tenni a hírt, a posztot. Mindenhol probálunk ott lenni, célunk a gyerekekhez eljutni. Ilyenek az óvodák, iskolák vagy akár a Tv is, de a turizmusba is probálunk beépülni.

Nem lehet másképp csak szívvel csinálni. Ezt választanám az előadás mottójának, hisz egy sikeres brandet felépíteni és főként meg is tartani csak lelkesedéssel és tényleges szeretettel lehet csinálni. Azt is megtudtuk, hogy minden sikeres vállalkozás mögött egy nagy csapat áll és fontos, hogy merjünk kérdezni, fejlődni de leginkább tanácsot kérni.

 

Gergely Eszter