Homerotikus ballada, radikális kottából

  Homerotikus ballada, radikális kottából

  SHARE

  Amikor már azt hinnénk, hogy Kárpát-medencei magyar közéletünk nem tud mélyebbre süllyedni, amikor már azt hisszük, hogy vége, elértük az alja mélyét (na jó, ilyent nem hittünk, de tegyük fel, hogy mégis), akkor jön az ösztönember dúvad-reakcióra építő kereskedelmi média és gondolkodik róla, hogy ne feledjük egy percre sem: sosem leszünk igazi demokrácia, sose lesz itt kulturális minimum, ami alá senki sem süllyed, ha mégis, azt a társdalom veti ki magából, szóval ilyesmi itt sosem lesz, mert van TV2, van Aktív és van a kannás bort feles szódával szopogató társadalom, aki ugyan bárdolatlan, bunkó és szeret a számára idegen egyének magánéletében vájkálni, viszont legalább öntudatos, és van szavazati joga.

  És őket kell ma kiszolgálni – ez az indusztriális alapokon nyugvó média axiómája. Lőn hír, hogy Terry Black, aki homoszexuális, transzvesztita és előadóművész belesüvítette a nagy magyar rónába, hogy ugyan biza’ Vona Gábor melegpartikra járt hajdanán.

  Vona Gábor egy köcsög buzi

  – ez a lényege az üzenetnek, és suttyók milliói hajolnak össze a tablettás rozé fölött vigyorogva. S mivel a suttyósság egyik ismérve, hogy szeretnek kiszínezni meg sem történt eseményeket, így biztosak lehetünk abban, hogy a következő fejezet az lesz: Vona Gábor kecskével hált. Így pörgünk és süllyedünk bele a dagoványba, ahonnan nincs kiút, de legalább mindenki egy kicsit mocskos lesz.

  A helyzet adekvát értelmezéséhez ugyanakkor nem is kell olyan mélyre tekintenünk, legalábbis nem azokba mélységekbe, ahonnan AZ néz vissza ránk. Tegyük fel, hogy igaz a hír, Vona Gábor melegpartikra járt. Sőt, továbbmegyek: tegyük fel, hogy Vona Gábor latens homoszexuális. És?

  ÉS?

  Egyrészt joga van hozzá, hogy az legyen. Másrészt, joga lenne hozzá, hogy ezt titokban tartsa. Terry Blacknek ugyanakkor NINCS JOGA arra, hogy az ember egyik legbensőbb magánügyének számító kérdését, a szexuális hovatartozását nyilvánosságra hozza. A embertársunk intim szférájával kapcsolatos diszkréció alapkötelesség, hisz erre alapszik a szabadság biztonsága, az, hogy tudom, fordított esetben én is számíthatok erre a diszkrécióra, én is támaszkodhatok arra a jogra, ami intim szférámat megilleti.

  Terry Black ugyanakkor megpróbálja morális síkra terelni az ügyet azáltal, hogy szembeállítja Vona Gábor homoszexuálisok elleni retorikáját azzal a vélt ténnyel, hogy a Jobbik elnöke egykor melegpartikra járt.

  Ez A hamis moralitás.

  Hamis, mert a bort iszik és vizet prédikál bűnének leleplezése nem állhat az intim szférához való jog felett. Hamis, mert az ember nem játszhatja el az ítélkező Istent, arra hivatkozva, hogy valami magasabb rendű igazság érdekében cselekszik (vö: diktatúra, politikai messianizmus egyebek), miközben az alapvető emberi jogokat tiporja sárba, és a kulturális kódexet égeti viselkedésével!

  És igen, kulturált országokban Terry Black börtönbe megy: ha Vona Gábor tényleg járt melegpartikra, akkor azért. Ha nem, akkor pedig azért.

  Mondom:

  kulturált országokban,

  értitek?

  … köcsögök …

  Felcser V. Örs

  (Kritiq.eu)