HUNGARIKUM KAVALKÁD – A 100 Tagú Cigányzenekar magyar nótával és magyar operettel...

  HUNGARIKUM KAVALKÁD – A 100 Tagú Cigányzenekar magyar nótával és magyar operettel fűszerezve

  SHARE
  Photo: Bethlendi Tamás

  „A Hungarikum Kavalkád egy koncertsorozat, amely három olyan műfajt állít színpadra, amelyek önmagukban hungarikumnak számítanak és meghatározzák a magyar kultúrát: a 100 Tagú Cigányzenekar, a Magyar Nóta és a Magyar Operett.“ – mondta Maneszes Márton, Kolozsvár legújabb nagyrendezvényének főszervezője az esemény nyitó sajtótájékoztatóján.

  A 100 Tagú Cigányzenekar 30 esztendeje született világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. A hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. „Soha nem volt még három hungarikum műfaj egy színpadon, egy időben. Egyedi rendezvényt hozunk létre, először Kolozsváron, majd Magyarországon és hosszú távon a nagyvilágban is.” – értékelt Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar menedzsere. A 100 Tagú első zenekarként kapta meg 2014-ben a Hungarikum minősítést. Beke és társai büszkén vállalják a műfaj nagyköveteiként a Hungarikum Kavalkád koncertsorozat elindítását.

  Erdélyi énekesek viszik tovább a magyar nóta és operett hagyományát. Maneszes Márton kolozsvári születésű énekes, vállalkozó-menedzser, a magyar nóta és a magyar operett szerelmese, a Hungarikum Kavalkád megálmodója. Vigh Ibolyával közösen évek óta szervez és fellép magyarnóta-esteken, saját produkciójuk, a Csendül a nóta Kolozsváron című előadássorozat második lemezét Piros rózsák beszélgetnek címmel 2020 februárjában mutatták be a Kolozsvári Magyar Operában. „Hóstáti lányként mindig is szerettem a magyar nótát, közel áll hozzám az opera, az operett és a musical műfaja is. Mártonnal évek óta együtt dolgozunk, ezért a Hungarikum Kavalkád is közös projektünk.” – mondta Vigh Ibolya, a Kolozsvári Magyar Opera énekese, a rendezvény egyik fellépője. „A Hungarikum Kavalkád előadás magába foglalja a magyar operett, és a magyar nóta gyöngyszemeit, legszebb alkotásait. Felcsendülnek Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Szirmai Albert legszebb dalai, illetve a magyar nóta olyan gyöngyszemei, mint például az Álmodó Tiszapart, vagy az Adj uram Isten…” – részletezte Buta Árpád marosvásárhelyi előadóművész, énekes.

  Hungarikum Kavalkád a nehéz helyzetben lévők megsegítéséért

  A rendezvény létrejötte szorosan összefügg egy olyan kolozsvári történettel, amely a kolozsvári magyar közösség számos tagját megmozgatta az elmúlt két évben. A „MAZI” Egyesület 2018-ban jött létre a Légy 1 a 100000-ből! kampány hatására, egy fiatal kolozsvári nő, Fekete-Ingber Gizella leukémia elleni küzdelmének segítésére. „A Hungarikum Kavalkád szervezői mindenkinek szeretnék megadni az esélyt, bárhol is éljenek a nagyvilágban, hogy a három hungarikum együttes produkcióját egy színpadon láthassák. Ezért a nehéz helyzetben lévő emberek megsegítésének érdekében partnerséget kötöttünk a MAZI Egyesülettel, a jegyeladásokból származó bevétel 5%-át az egyesületnek adományozzuk.” – mondta Maneszes Márton. A sajtótájékoztatón felszólalt Ingber Enikő, a Mazi Egyesület elnöke, aki az anyagi támogatáson túl fontosnak találta azt is, hogy a rendezvény népszerűsíti az egyesület céljait. „Első körben Giziért küzdünk, de hosszú távon a nehéz helyzetben lévő emberek segítése a cél.” – tette hozzá.

  A világkörüli turné első helyszíne Kolozsváron, a BT Arénában, az új sportcsarnokban lesz, szeptember 4-én. Két és fél órás produkcióról van szó, két felvonásban.

  Jegyinformációk

  Jegyeket már mától lehet kapni az aréna jegypénztárában, a www.bilete.ro/hungarikum-kavalkad oldalon, a bilete.ro jegyértékesítési helyein (országszerte a postahálózatok vagy a Vodafone, Germanos, Relay és Inmedio üzletekben). Az közepes árú jegyek 98 és 125 lejbe kerülnek, a legolcsóbb jegy 75 lej, a VIP jegy pedig 249 lejbe kerül. Bármelyik jegytípust vásárolják meg, 5% ebből a MAZI Egyesületet illeti. A nyugdíjasok és az egyetemisták pedig 10 lej kedvezményben részesülnek (kivétel a legolcsóbb jegykategória).

  Hivatalos oldalak és esemény:

  Facebook oldal
  Instagram oldal
  Facebook esemény

  A Hungarikum Kavalkád csapata