Indiai nők 620 km-es élőlánca a nemi egyenlőségért

  Indiai nők 620 km-es élőlánca a nemi egyenlőségért

  SHARE
  Fotó: Nithin

  620 kilométer hosszú élőláncot formáltak indiai nők, hogy a nemek közti egyenlőség és a humanizmus értékei mellett kiálljanak. Ez minden bizonnyal a valaha volt legnagyobb női megmozdulás a világon.

  Az India délnyugati részén, az Arab-tenger partján húzódó Kerala állam két városa, Kasargod és Thiruvananthapuram között formált élőláncot a becslések szerint 3 millió indiai nő. A nemek közötti egyenlőségért formálódó „nők fala” nem fért volna el Magyarországon: a Kerala északi és déli csücskében elhelyezkedő városok körülbelül olyan messze fekszenek egymástól mint Bécs és Kolozsvár.

  A tüntetés hátterében a nők elnyomása elleni küzdelem egy friss fejezete áll. Az indiai legfelsőbb bíróság történelmi jelentőségű döntése szeptemberben kimondta, nem tilthatnak ki többé nőket egy neves hindu templomból. Sabarimala temploma egy Ayyappan nevű istenségnek van szentelve, aki a hiedelem szerint nőtlenséget fogadott, termékeny korban lévő nőket ezért évszázadok óta nem engednek belépni a templom területére. Sabarimala fontos zarándokhely, évente tízmilliók keresik fel.

  A legfelsőbb bíróság döntését nem fogadta egyöntetű lelkesedés, az állam konzervatív elitje és konzervatív hindu körök a döntés szabotálására hívtak fel, és a feszültség odáig fokozódott, hogy az állam 15 ezer rendőrt rendelt a helyszínre, hogy tartsák fenn a békét. A szabotázs mindenesetre sikeresnek bizonyult, noha számos nő megkísérelte, eddig senkinek nem sikerült bejutnia a templomba. A zarándoklási szándékukról nyilatkozó nőket gyakran éri támadás, fenyegetés, a Washington Post novemberben arról írt, hogy

  egy aktivista útját több mint ezer fős tüntető tömeg állta el, a taxisok pedig a megtorlástól félve nem merték felvenni a a városba érkező nőket.

  A különböző, olykor békés, helyenként erőszakos megmozdulásokon Narendra Modi szövetségi miniszterelnököt adó hindu nacionalista, konzervatív Indiai Néppárt helyi politikusai is részt vettek. Számos tisztviselő, köztük a párt keralai főtitkára ellen rendőrségi eljárás is folyik. (a témáról bővebben itt)

  Forrás: Mérce