Interjú a Belauval – Moszkva kávézó, Nagyvárad

  Interjú a Belauval – Moszkva kávézó, Nagyvárad

  SHARE

  Február 10-én a nagyváradi Moszkva kávézóban koncertezett a Belau. A fellépés után röviden elbeszélgettünk az együttessel.

  Milyen volt az európai turnétok? Merre jártatok?

  ”A tavalyi év folyamán jártunk 14 országban, közel 30 külföldi koncertünk volt, annak ellenére, hogy a zenekar még csak kvázi másfél éves volt. Kb. 2 éve koncertezünk, végtelen kalandban volt részünk, nagyon sokfelé jártunk. Mindjárt el is mondják a lurkók itt mellettem, hogy merre is.”

  ”Tavaly pont  70 koncertünk volt, abból 30 külföldön.”

  ”Olyan országokban voltunk, mint Oroszország, Szicília, Csehország , Ausztria, Románia-Erdély, Dánia, Anglia, Németország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia, Horvátország és Szerbia. Most legutóbb Hollandiában játszottunk.”

  Ugyebár ott képviseltétek Magyarországot. Na, erről meséljetek!

  ”Ugye vannak ezek a Showcase Fesztiválok Európa- sőt világszerte. Ezekre aránylag nehéz bekerülni, inkább ilyen meghívásos alapon működnek. Több ilyenen is részt vettünk és az egyik ezek közül, a legutóbbi, az egyik legnagyobb,  Európában talán a legkomolyabb ilyen jellegű fesztivál a Eurosonic, ami Hollandiában van. Itt három másik zenekarral tudtuk képviselni Magyarországot. Nagyszerű élmény volt, egy nagyon különleges városban, egy nagyon jó helyszínen megszervezve. Igaz volt egy kis kalandunk a reptéren, mivel volt egy ilyen gigantikus hóvihar Hollandiában, pont aznap, amikor utaztunk. Mi voltunk az utolsók, akik le tudtunk szállni,  úgy, hogy késett a repülő 5 órát. Utána töröltek minden létező járatot. Se vonattal, se autóval nem tudtunk volna eljutni Groningen városába, így Amsterdamban ragadtunk.”

  Neked milyen érzés a fiúkkal együtt zenélni?

  Böbe: ”Hát, nekem van egy ikertestvérem, akivel volt már több próbálkozásunk, viszont ez az első zenekar, akikkel koncertezem. Nagyon örülök, mivel nagyon sok olyan ismerősöm van, akik több zenekarban is benne vannak és keresik azt a formációt, akikkel jól érzik magukat, én pedig így egyből megtaláltam azokat az embereket, akikkel élvezem a közös munkát.
  Két koncertet leszámítva az összesen én léptem fel a fiúkkal. Két év alatt nagyon jóban lettünk, tök jó csapattá kovácsolódtunk, főleg, hogy ennyit járunk együtt koncertezni.”

  ”Második családszerű valamiként működünk. Szinte mindent tudunk egymásról, már-már túl sokat. Úgy gondolom, hogy ez adja meg részben a csapat intimitását.”

  A Moszkvárol mi a véleményetek? Visszajönnétek még koncertezni?

  ”Abszolút! Hát, még a tavaly játszottunk itt először, akkor volt az első erdélyi turnénk. Kolozsváron és Marosvásárhelyen is felléptünk, mindhárom állomás jól sikerült, szerintem.”

  ”Egyébként ezt a Moszkva kávézót, amikor először voltunk itt jó nehezen találtuk meg, ami elsőre negatívumnak tűnhet, de nem az. Nekünk tökre tetszik ez az eldugott rejtekhely, ami nyilvánvalóan a fiatalok klasszikus gyülekezőhelye. Nagyon jó a technika, a fények ,a világosítás egy nagy plusz pont. Van egy jó hangulata az egésznek, kicsit underground.”

  ”Erdélyt kedveljük, nagyon sokszor játszottunk itt, fesztiválokon is. Egyik kedvencünk a Double Rise volt.”

  A jövőre nézve mik a tervek?

  ”Ugyanez csak magasabb szinten.”

  ” A zenekar szintet szeretne lépni minden szempontból, most ez az első számú terv. Ennek keretein belül viszont folytatjuk nagyjából ezt a hozzáállast. Szeretnénk nyilván minél több külföldi koncertet. A legközelebbi állomás igazából Amerika, ami egy nagyobb lehetőség, fellépünk az SXSW-n (South by Southwest). Ez is egy úgynevezett Showcase Fesztivál Texasban, illteve játszunk egyet New Yorkban is.”

  ”Április folyamán visszatérünk Erdélybe. Lesz egy pár nagyobb koncertünk Budapesten, a hosszabb távú terv viszont igazából az, hogy szeretnénk egy második lemezt, ha lehet ősszel.”

   

  Előző cikkünk itt olvasható.