Június 21-ére halasztotta a bíróság az ítélethirdetést Dragnea perében

  Június 21-ére halasztotta a bíróság az ítélethirdetést Dragnea perében

  SHARE

  Június 21-ére halasztotta pénteken a legfelsőbb bíróság az ítélethirdetést a a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos ügyben, amelyben Liviu Dragnea PSD-elnököt (aki a tettek elkövetésének idején a Teleorman megyei tanács elnöke volt) hivatali visszaélésre és közokirat-hamisításra való felbujtással vádolják.

  A halasztás oka, hogy június 7-én az ügy több vádlottja – többek közt Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana is – zárókérelmet nyújtott be, amelyeknek áttanulmányozásához időre van szüksége a bírói testületnek.

  Ez már a második alkalom, hogy ebben az ügyben halasztja az ítélethirdetést a legfelsőbb bíróság. Az ügyész a május 15-ei tárgyaláson Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke számára hét és fél év börtönbüntetést javasolt a hivatali visszaélésre való felbujtás, és két és hat hónapot a közokirat-hamisításra való felbujtás miatt.

  Az ügyészség szerint Dragnea esetében bűnhalmazat áll fenn a referendum-dossziéban rábizonyított bűncselekményekkel, amelyekért két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, így a büntetést letöltendőre kell súlyosbítani.

  Az ügyészség a Liviu Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana elleni büntetőper megszüntetését javasolta, miután a vádlott visszafizette az okozott kárt.

  Az ügy polgárjogi részében minden vádlottnak hozzá kell járulnia a Teleorman Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak okozott kár megtérítéséhez.

  A legutolsó tárgyaláson Liviu Dragnea azt kérte a bíráktól, hogy mentsék fel a vádak alól. Egy esetleges kötelező közmunkára vonatkozó ítélettel kapcsolatban a Szociáldemokrata Párt elnöke azt mondta, húsz éve ezt teszi.

  Az ügyészek szerint Liviu Dragnea közbenjárt, hogy a Teleorman megyei DGASPC két alkalmazottja – Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica – rendszeresen fizetést kapjon ettől az intézménytől, annak dacára, hogy valójában semmiféle feladatot nem láttak el a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a Szociáldemokrata Párt Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak.

  AGERPRES