K. Iohannis: Minél előbb szükség lenne a Velencei Bizottság ideiglenes véleményére az...

  K. Iohannis: Minél előbb szükség lenne a Velencei Bizottság ideiglenes véleményére az igazságügyi törvények módosítsával kapcsolatban

  SHARE

  Klaus Iohannis államfő szerint feltétlenül szükség lenne arra, hogy a Velencei Bizottság kialakítson egy ideiglenes véleményt az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban.

  ‘Figyelembe véve az országban kialakult helyzetet Klaus Iohannis államfő szerint feltétlenül szükség lenne arra, hogy a Velencei Bizottság a lehető leghamarabb kialakítson egy ideiglenes véleményt az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban’ – mondta el a Velencei Bizottságban az államfő képviseletében Bogdan Dima államtanácsos.

  Az elnöki hivatal közlése szerint Bogdan Dima emlékeztetett: Klaus Iohannis kérte a Velencei Bizottságot, hogy véleményezze az igazságügyi törvényeket, mert – ha azok a jelenlegi formában kerülnek elfogadásra – negatív hatásuk lehet az igazságügyi rendszer, és ezzel együtt a jogállam működésére.

  ‘A parlament által elfogadott három törvénynek számos hibája van, amelyet ki lehet, és ki kell javítani’

  – mutatott rá az államtanácsos.

  Dima szerint létrehoztak egy különleges ügyosztályt, amely az ügyészek és bírák által elkövetett bűncselekményeket vizsgálja ki, amely befolyásolhatja az ügyészek és bírák függetlenségét.

  Az államtanácsos a negatív hatású módosítások közé sorolta a nyugdíjazási rendszer megváltoztatását és az igazságügyi miniszter szerepének erősödését, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerepének gyengülését.

  A Velencei Bizottság plenáris ülésszaka pénteken kezdődik, az egyik napirendi pont pedig éppen a romániai igazságügyi törvények módosítása lesz.

  AGERPRES