Kárpátaljai családok számára rendeznek fesztivált június elején Nyíregyházán

  Kárpátaljai családok számára rendeznek fesztivált június elején Nyíregyházán

  SHARE

  Néptáncbemutatóval, kézműves foglalkozásokkal és számos szabadidős programmal színesített fesztivált rendeznek kárpátaljai családok számára június 9-én Nyíregyházán. A rendezvényre több mint háromszáz határon túli és további több száz hazai családot várnak.

  A Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválja elnevezésű program célja, hogy magyarországi helyszíneken mutassa be a határon túli régiókat, az ott élők kultúráját és népszokásait – mondta az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Pataki János, a szervező Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke.

  Tájékoztatása szerint a Sóstói Múzeumfaluban megrendezendő esemény bárki számára teljesen nyitott, a gyermekkel érkezők pedig ingyenesen léphetnek be a múzeumfaluba. A programot mazsorettek, népdalkörök előadásai, néptánc- és sportbemutatók, kézműves foglalkozások színesítik, de lesz tűzoltó- és mentős bemutató, játékos vetélkedők, és a gyerekek megismerkedhetnek a kihalt kézműves szakmák fortélyaival és megtekinthetik a közeli állatparkot.

  A fellépők nagyobbrészt Kárpátaljáról érkeznek, rahói, aknaszlatinai, ungvári, bustyaházi, kőrösmezői társulatok és előadók szórakoztatják a közönséget. Az ungváriak például a hucul magyar legendával is megismertetik az érdeklődőket – tette hozzá Pataki János.

  Ulrich Attila alpolgármester a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a kormány 2018-at a családok évének nyilvánította. A kabinet lehetőséget biztosít több nagyváros számára arra, hogy a körzetükhöz legközelebb eső, jelenleg nem magyarországi területeken élő magyarok együtt ünnepelhessenek az anyaországi magyarokkal, a fesztiválok keretében pedig lehetőséget kap a bemutatkozásra a határon túli magyarság is.

  Hozzátette, hogy az ingyenes programnak köszönhetően lényegében egy “utólagos” gyermeknapon vehetnek részt a látogatók.

  A 2001-ben alakult Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége jelenleg közel száz magyarországi és külhoni civil szervezetet tömörít. A határokon átívelő összefogás célja a hagyományos családmodell, a tudatos családtervezés és a gyermekvállalás népszerűsítése, valamint a nemzeti identitás megőrzése, erősítése.

  MTI