Kercsi incidens – Erdogan telefonon is párbeszédre szólította fel Putyint és Porosenkót

  Kercsi incidens – Erdogan telefonon is párbeszédre szólította fel Putyint és Porosenkót

  SHARE

  Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán telefonon keresztül is párbeszédre szólította Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfőt a Kercsi-szorosnál vasárnap történt katonai incidenst követően – közölte a török elnöki hivatal.

  Erdogan már kedden a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén is párbeszédre szólította Oroszországot és Ukrajnát. Egyúttal leszögezte: Ankara akkor elégedett, ha Moszkvát és Kijevet nem egymással szemben, hanem egymás oldalán látja. Törökországnak az a szándéka, hogy a jövőben is megőrzi mind az Oroszországgal, mind az Ukrajnával kialakított együttműködését – tette hozzá.

      Erdogan szerdán külön-külön beszélt Putyinnal és Porosenkóval

  a két fél között kiújuló feszültségről. A beszámoló szerint Erdogan meghallgatta az orosz, majd az ukrán elnök álláspontját, és aggodalmát fejezte ki az utóbbi napokban kialakult helyzet miatt.

  A török államfő annak jelentőségét is hangsúlyozta a beszélgetések során, hogy Moszkva és Kijev a problémájukat a diplomácia útján oldja meg.

  Szerdán a Yeni Safak című, török kormányközeli napilap egyik tárcaírója, Nedret Ersanel írásában közvetítői szerepet javasolt a török vezetésnek az orosz-ukrán viszályban.

  November 25-én a Kercsi-szorosban, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket. A fedélzetükön tartózkodó 24 ukrán matrózt őrizetbe vették, kihallgatásuk után bíróság elé állították őket.

  Kijev álláspontja szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz hajók indokolatlanul nyitottak rájuk tüzet, megsértették az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló orosz-ukrán megállapodást is. Moszkva ellenben az ukrán felet tette felelőssé, azt állítja, hogy az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és az irányváltoztatást sürgető felszólításokra és a figyelmeztető lövésekre sem reagálva a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. Az FSZB azt állította, hogy az ukrán hajók irányították elsőként fegybereiket az orosz parti őrség járműveire.

  A történtek miatt Petro Porosenko ukrán államfő rendeletet adott ki arról, hogy 30 napra hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját – vezetnek be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.