Ki is valójában a székely Bakr al-Bagdadi?

  Ki is valójában a székely Bakr al-Bagdadi?

  SHARE

  Abu Bakr al-Bagdadit egy szép nap letartóztatta az amerikai FBI terrorizmus vádjával. Közel egy évet ült előzetesben Guantánamón, majd a bíróság – mivel a terrorizmus vádját nem látta bizonyítottnak – elengedte őt, ellene csak robbanószerrel való visszaélés vádját tartva fent, amit pont le is ült az előzetesben Guantánamón.

  Bakr al-Bagdadi barátunk ezután nyugodtan hazautazott texasi birtokára, ahol farmjának ügyes bajos dolgait rendezgette, majd egy szép nap, hónapokkal később tárgyalásra invitálták, ahol kidobták a vádpontok közül a robbanóanyaggal való visszaélést, és utolsó percben terrorizmus vádjával kapcsolatosan el is ítélték, vitték is Guantánamóra. Persze ez csak fikció, de kérdem én, ha egy Bakr al-Bagdadival így bántak volna az amerikai hatóságok, akkor mennyi kártérítést zsebelt volna be a fickó, és hány fej hullott volna az FBI-nál és a CIA-nél?

  Az egész Beke-ügyben ez a legkiakasztóbb: miután ejtették ellenük a terrorcselekményre való készülődés vádpontját elítélték őket pirotechnikai eszközök illegális használata miatt, kaptak annyit, amennyi ideje előzetesben csücsültek, és jöhettek haza, hogy aztán ma, derült égből villámcsapásként kiderüljön – ráadásul csak ott, a bíróságon, a tárgyalás előtt pár perccel -, hogy mégiscsak terrorizmus a vád, nosza, ha már itt vagytok fiúk, kaptok is öt évet.

  Félreértés ne essék: nem állítom, hogy a srácok ártatlanok mindenben, és semmi sem igaz a román hatóságok vádpontjai közül. Nem állíthatok ilyent, mert nem tudom, és vajon miért nem tudom? Egyszerű: annyira kacifántossá tették az ügyet, hogy fene sem tudja, mit vegyek belőle komolyan, vagy mit nem. A korábban nyilvánosságra került vádiratban oldalakon keresztül sorolják a 64 Vármegye tevékenységét, szép fotókkal illusztrálva, egyik oldalon megemlítik Mikola Bélát, a Magyar Gárda egykor Marosvásárhelyen élő csoportvezetőjét, akit már évekkel ezelőtt kiutasítottak Romániából – mi közte lehet ehhez szerencsétlennek, azt nem tudom – és még sok szép olyasmit, amit az interneten kb. öt perc alatt össze lehet szedni, és újabb öt perc alatt lehet belőle egy pps-t gyártani.

  Ugyanakkor ami komolynak, súlyosnak tűnt a vádiratban, arról nem hallani: egy bizonyos dr. ing. Sebestyén Teleki István nevű ürgéről, aki mindenféle, általa írt és szerkesztett kézikönyvekkel látta el Erdély fiataljai közül azokat, akiket épp a hálójába tudott csalni. Ugyancsak ez a fickó – a vádirat szerint – robbantásos tevékenységre biztatta Szőcs Zoliékat, s miközben alig van arra nézve érdemi bizonyíték, hogy ezt Szőcsék komolyan vették volna, úgy ment börtönbe a két vármegyés, hogy dr. ing. Sebestyén mai napig élvezi zürichi lakásában a svájci jóléti társadalom összes előnyét.

  Kötve hiszem, hogy nem lehetne elővezettetni, a svájci hatóságokkal együttműködve kihallgatni – főleg, hogy terrorizmus vádjában érintett, s ezt – állítólag – ma nagyon komolyan szokás venni. Olyannyira, hogy a CIA anno nem habozott kínzásra berendezett börtönöket finanszírozni az amerikai adófizetők pénzén különböző külföldi országokban – pl. Lengyelországban és Romániában – ehhez képest pedig dr. ing. Faszkalap nemzettestvér él, mint Marci hevesen, holott az ő szerepének feltárása nem kizárt, hogy elhozná magával Bekéék felmentését.

  Mondom: nem kizárt. Ahogy az is lehet, hogy nem hozná el, de az mindenesetre fölöttébb kérdéses, hogy az egész ügy kulcsfigurájának tűnő Sebestyén, aki doktor és ing egyszerre, no meg faszkalap-nemzettestvér rejtélyes cselekedeteinek kibogozása nélkül lehetne igazságos ítéletet hirdetni.

  Nos, ha a hatóságok nem tudnak mit tenni dr. ing. Sebestyén Teleki István ellen, akkor eisze jó lenne, ha mi magunk kerekednénk fel, és próbáljuk meg előásni az ürgét*, válaszoljon csak szépen kérdéseinkre – ahogy kinéznek most a dolgok ezt nem tudjuk megspórolni.

  Ahogy azt sem tudjuk megspórolni, hogy nem nézünk szembe bizonyos jelenségekkel: azokkal a jelenségekkel, amelyek a magyar politikai szélsőjobb irányából érkeznek, és amelyek folyton-folyvást valamiért harcra buzdítanak, a permanens polgárháborús berendezkedésre állítják át fiataljaink agyát, miközben ebből a cselekménysorból ők jól élnek, politikai hasznot zsebelnek be, majd, amennyiben a politikai haszon reménye elillan, akkor nem haboznak hátat fordítani az általuk behülyített tömegnek – lásd még a Jobbik újkori politikai sétálgatását – csakhogy vannak olyanok, főleg az említett politikai tábor kasztrendszerében a legalacsonyabb helyen állnak, akik komolyan veszik/vehetik az elhangzott politikai iránymutatásokat, és az általuk idealizált politikai vezetőik felé tanúsított túlságos lojalitás, hogy azt ne mondjam, a vezetőik és ideológiájuk felé tanúsított fanatikus hitből következően visszafordíthatatlanul káros cselekményre ragadtatják el magukat.

  Szeretném leszögezni: nem azt állítom, hogy Bekéék esetében ez fennáll, azt állítom, hogy ennek a gondolat az alapos átrágását, a levonandó következtetéseket szintén nem tudjuk, és nem is szabad megkerülnünk!

  Ghonzó
  (folytatása következik)

   

  *: mivel a felkerekedés és előásás fogalmak negatív asszociációkra sarkallhatnak egyeseket, ezért szeretném elszögezni, hogy az oknyomozó újságírás eszközeire gondoltam. Csak és kizárólag arra!