SHARE

Melyek azok a számunkra kedves épületek Marosvásárhelyen, amelyek többet érdemelnének? Őket mutatjuk be pár sorban, de annál több képben. (Képgaléria a cikk alján)

Talán a legismertebb közülük az

Aranykakas

large-image
A Bürger-palotáról készült régi fotó.

A megközelítőleg 900 négyzetméteres Bürger-palota tehetős építtetője nevét viselte, ezután a kommunizmus edeje alatt Aranykakas néven nyári kertként funkcionált.

1897-ben építtette lakóháznak Albert Bürger neobarokk stílusban, szecessziós elemekkel, pár évvel a sörgyárja megépítése után. Az épület rendeltetésének megfelelően működött a második világháború kezdetéig, ekkor ugyanis Bürger sőrfőző vállalkozása csődbe ment, ennek következtében ingatlanjai, tartozását törlesztendő, egy bank tulajdonába kerültek. A kommunizmus alatt az épületeket államosították, az 50-es, 60-as években szeszes ital raktárként működött, csak a 70-es években nyílt meg az étterem. Abban a periódusban a város egyik legkellemesebb nyári kertjének tekintették.

A Bürger-palota állapota a rendszerváltás után kezdett romlani rohamosan, miután az étterem bezárt, az ajtókat ellopták. Az épület azóta gondozatlanul áll, annak ellenére, hogy 2015-ben új tulajdonosa akadt, aki fel szeretné újítani. Sajnos cikkünk megírásának időpontjában nem lehet felfedezni erre utaló jeleket.

Étterem a Somostetőn

Forrás: http://www.multihobby.ro
A marosvásárhelyi Somostetőn található (még működő) étterem. Forrás: http://www.multihobby.ro

Annak ellenére, hogy nincsen műemléknek nyilvánítva, mégis az egykori étterem gyönyörű, szecessziós épülete értékes. A Romarta tulajdonában levő épület sok éve felújítatlanul áll, annak ellenére, hogy a Polgármesteri hivatal egy időben nyomást gyakorolt a tulajdonosra különböző módszerekkel, mint például óriásplakátok kihelyezésével, amelyek azt hírdetik, hogy az épület “nem a városhoz tartozik”.

Valószinűsíthető, hogy a Romarta nem volt hajlandó belemenni a politikai háttéralkukba, talán ez az oka, hogy az egykori étterem körül nincs fejlemény.

Csatornaház

A marosvásárhelyi szecessziós csatornaház.

A Maros-híd mellett elhelyezkedő épületről sokan tévesen úgy tudják, hogy vámház volt. Valójában az 1910-ben, Bernády György polgármestersége idején épült szecessziós épület eredeti rendeltetése szerint csatornaház, az akkori vízművek műhelyének adott helyet. Volt egy alagút a Maros alatt amely innen indult, ezen keresztül pumpálták a túloldalon levő kutakból az ivóvizet a városnak.

A tornyos ház jelenlegi tulajdonosa az Aquaserv vízgazdálkodási vállalat, a benne lakó család jogtalanul használja.

Az épületről részletes beszámoló itt olvasható.

Lakóházak a Turbina partján

A marosvásárhelyi Turbina mellett elhelyezkedő, Toroczkai Wigand Ede által tervezett ház.

A Szekely és Retty bútorgyárak munkásainak elszállásolására hivatott épületek 1919-ben épültek, Toroczkai Wigand Ede tervei szerint. Az MS-II-m-B-15517 és MS-II-m-B-15518 kóddal jelzett B kategóriás műemlékek állapota a legsúlyosabb a város értékes épületei közül.

Érdekes egyébként, hogy Toroczkai Wigand Ede mennyire ismeretlen a nagyközönség számára, annak ellenére, hogy Marosvásárhely ma is viseli építészeti ujjlenyomatát. Ő tervezte többek között a Kereskedelmi és iparkamara épületét, dolgozott a Kultúrpalotán is, de számos más épületet is tervezett a városba, többek között Bernády György lakóházát is.

Bulvar Café

A marosvásárhelyi Bulvar Café.

Ez az épület nem is annyira építészeti értéke miatt fontos, mint inkább jó elhelyezkedése és a benne rejlő potenciál miatt: a Bulevárd közepén elhelyezkedő ingatlan közel van a várhoz, egyetemekhez és líceumokhoz is egyaránt.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk ezt a Marosvásárhellyel kapcsolatos képeslap gyűjteményt is.