Kutyfalvi kastélynap – A Degenfeld-kastély kapunyitása június 29-én

  Kutyfalvi kastélynap – A Degenfeld-kastély kapunyitása június 29-én

  SHARE

  RENDEZVÉNY-BEMUTATÓ

  A Castellum Alapítvány vagy Erdélyi Magyar Történelmi Családok Egyesülete Pap László plébános ötlete nyomán jött létre az 1993. évben azzal a céllal, hogy összefogja az erdélyi nemesség még élő tagjait és leszármazottaikat.

  Az alapítvány olyan közhasznú szervezet, amely munkáját a nemesség hagyományos értékrendje (nyelv, egyház, iskola – aktuálisan pedig nemesi- és más műemléképületek – védelme) mentén, a társadalmi felelősségvállalás jegyében szervezi.

  A Castellum hagyományosan olyan szervezet, amely igyekszik megszólítani minden generációt a gyerekektől a fiatalokon át az idősebb korosztályig. 2017 végén egy – zömében gyermekkora óta a Castellum környezetében mozgó – lelkes, fiatal csapat elkezdte újraszervezni az alapítvány ifjúságát. Másfél éves munkájuk máris jelentős eredményeket hozott: 2018. február 23 25. között megszervezték az első castellumos sítúrát, 2018. május 24–27. között az I., 2019. május 23–26. között pedig a II. Erdélyi Nemesi Ifjúsági Találkozót.

  Az ifjúsági találkozók sikere egyértelműen arra utal, hogy amennyiben megfelelő módon szólítjuk meg őket, a fiatalok körében is van érdeklődés az alapítvány és annak munkája iránt. A közel 900 látogatót vonzó Marosvécsi kastélynap is zömében a fiatalok munkájának köszönhető. A Kemény-család által birtokolt kastélyban 2018. szeptember 15-én a Castellum Alapítvány egy olyan családbarát rendezvényt szervezett meg, amely sikeresen szólított meg minden generációt, hiszen az egész napos programra a legtöbb esetben teljes családok látogattak ki (gyermekekkel, nagyszülőkkel, sőt a résztvevők között rengeteg fiatal is volt).

  Emellett a rendezvény sikeresen közvetítette az alapítvány által képviselt, három, illetve négy pilléren (anyanyelv, egyház, iskola + nemesi épületek védelme) nyugvó értékrendet, azok közül is kiemelten a negyedik pillérrel foglalkozva, hiszen a 2018. évi vécsi kastélynap programja a kastélyok és nemesi épületek témája köré épült. A Kutyfalvi kastélynap. A Degenfeld-kastély kapunyitása című, 2019. június 29-én megrendezésre kerülő rendezvényünk sorrendben a második az alapítvány által szervezett kastélynapok sorában. Bár a két rendezvény sok szempontból hasonlít egymásra (elsősorban a programok jellegéből adódóan, hiszen ezúttal is az a célunk, hogy a kastélyt és parkját belakva minden generációt megszólítsunk), számos jellegzetességükben el is térnek. A különbségek elsősorban a programoknak otthont adó épületek jellegéből adódnak: míg a marosvécsi Kemény-kastély egy látogatható, jelentős történelmi és építészettörténeti múlttal bíró, hatalmas méretű, változatos jellegű parkkal övezett, erődszerű várkastély, addig a kutyfalvi Degenfeld-kastély egy, a nagyközönség elől (eddig) elzárt, a vécsi kastélyhoz képest szerényebb (de mindenképp eltérő) kivitelű, korú és méretű (mégis meglehetősen nagy), parkosítását tekintve is más adottságokkal rendelkező, leginkább nagyobb kúriának tekinthető épület. Nagyobb méretű termeinek, viszonylagos jó állapotának, valamint országos főút-menti elhelyezkedésének (a Kolozsvárt Marosvásárhellyel összekötő főút mentén, az úttól alig néhányszáz méterre, mégis nyugodt környezetben fekszik) köszönhetően mégis alkalmas egy nagy lélegzetvételű kastélynap befogadására. Június végi rendezvényünk helyszínéül azért is választottuk a Degenfeld-kastélyt, mert egy rendkívül jó adottságokkal bíró, a köztudat által méltatlanul mellőzött, egységes jellegű (klasszicista stílusú), ugyanakkor számos érdekességgel rendelkező és meglepetést tartogató műemléképület (B típusú, azaz helyi jelentőségű műemlék).

  Június 29-én egy olyan programot szeretnénk megrendezni, amely az erdélyi kultúra jegyében és képviseletében megmozgatja Kutyfalva és a környező települések lakosságát Marosvásárhelytől Kolozsvárig. Célunk, hogy közérthető és szórakoztató formában közvetítsünk értékeket, miközben felhívjuk a figyelmet arra a közegre, egykori társadalmi rétegre, amelyet az alapítvány képvisel, azaz az erdélyi nemességre.

  Rendezvényünkkel ugyanakkor nem csupán az erdélyi magyar lakosságot szeretnénk megszólítani: olyan program kialakítására törekszünk, amely a környék román anyanyelvű lakosainak is érdekes lehet. A román anyanyelvű látogatók bevonzása érdekében idén román nyelven is reklámozni fogjuk a rendezvényt, ezáltal igyekezvén hidat építeni Erdély különböző nációjú, ugyanakkor együtt, egymás mellett élő lakosai között. A kastélynap tehát több szempontból is híd: összeköt településeket, generációkat, nemzetiségeket és társadalmi csoportokat. A teljesség igényével igyekszik mindenkit megszólítani (ennek érdekében pl. a kutyfalvi lakosok személyi igazolványuk felmutatásával ingyen vehetnek részt a rendezvényen), kulturális rendezvényként mégis értékeket képvisel és közvetít: játszva, szórakozva igyekszik tanítani – értékrendre és értéktiszteletre, toleranciára, egymás megbecsülésének fontosságára, a múlt ismeretének jelentőségére, és úgy általában kultúrára, a szó legnemesebb értelmében.

  A kastélynap programjait megpróbáltuk úgy kialakítani, hogy a különböző korosztályok képviselői együtt és külön-külön is megtalálják a számukra érdekes elfoglaltságokat. A kastélyséták, a tánc- és divatbemutatók, az étkezősátrak környéke (de a társasjáték-tér is) olyan programok és helyszínek, ahol mindenki jól érezheti magát. Ugyanakkor reméljük, hogy amíg a kastélynapra kilátogató családok gyermekeit lefoglalják a kisebbeknek szervezett kézműves programok, interaktív- és társasjátékok, rajzfilmvetítések, az ugrálóvár, az íjászat stb., addig az idősebbek, a felnőttek, a fiatal felnőttek és a fiatalok kedvükre kalandozhatnak az őket célzó programokon: pl. bemutatkozik a Degenfeld-család, számos előadás és beszélgetés várja az érdeklődőket (pl. a Budapesten őrzött Degenfeldkönyvtárról, az idén harminc éves évfordulóját ünneplő ’89-es rendszerváltásról, a klasszicizmusról és a klasszicista kastélyépítészetről, Tisza Domokos verseiről), lesznek kiállítások, koncertek és slam poetry, valamint az érdeklődők számos meglepetést tartogató kastély- és szekeres falutúrákon is részt vehetnek.

  Az olvasni vágyókat könyves stand fogja várni, a játszani vágyókat pedig minden korosztálynak élményt nyújtó társasjáték-szoba. Aprogramot de. 10 órakor megnyitóval kezdjük (a kastély előtt), és este 18–19 óra között tartott ökumenikus istentisztelettel zárjuk a település református templomában. Rosszabb, sőt esős idő esetén is várjuk az érdeklődőket!

  PROGRAM

  Időpont: 2019. június 29. 10:00–19:00 óra
  Helyszín: Degenfeld-kastély, Kutyfalva

  Előcsarnok
  10:00–10:30 – Megnyitó
  Beszédet mond:
  ȘUTA ILIE, Kutyfalva polgármestere
  HALLER BÉLA, a Castellum Alapítvány elnöke
  SZEKERES-UGRON VILLŐ, a Kutyfalvi kastélynap programfelelőse
  DEGENFELD ISTVÁN, a kutyfalvi kastélyt képviselő örökös
  Konferál: UGRON GYŐZŐ

  Kiállítótér
  10:30–10:45 – Quo pia fata. A gr. Degenfeld-Schonburg-család, valamint a kutyfalvi kastély történetét bemutató kiállítás megnyitója
  Kurátor: DR. KÁLMÁN ATTILA, történész
  Megnyitja: DEGENFELD ISTVÁN, DR. KÁLMÁN ATTILA

  15:00–15:30 – Reneszánsz táncbemutató és tánctanítás – a Művészeti Líceum Ékes violák gyermek tánccsoportjának bemutatója
  Betanította: HALLERNÉ KOVÁCS ZSUZSA
  Zenészek: GERÉD JOLÁN (fuvola), ŐSZ DOMOKOS (fagott)

  Nagyterem
  11:00–11:45 – Beszélgetés a családdal családról. KÁLMÁN ATTILA beszélgetése DEGENFELD ISTVÁNnal a gr. Degenfeld-Schonburg-család történetéről

  12:00–12:45 – Erdélyi nemesi család-történetek. KÁLMÁN ATTILA beszélgetése OLÁH-GÁL ELVIRÁval

  13:00–13:45 – Jövőkép. Kerekasztal-beszélgetés a kutyfalvi Degenfeld-kastély hasznosításáról
  Meghívottak:
  DEGENFELD ISTVÁN, a kutyfalvi kastélyt képviselő örökös
  UGRON GYŐZŐ, a program koordinátora
  Moderátor: SZEKERES-UGRON VILLŐ

  14:00–15:00 – Rendszerváltozások: Magyarország és Románia – DR. FODOR JÁNOS előadása
  (történész, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár)
  15:30–16:30 – Agarak, könyvek, csillagok. A Podmaniczky-Degenfeld kastélykönyvtár
  Budapesten – DR. HUBERT GABRIELLA előadása (igazgató, Evangélikus Országos
  Gyűjtemény, Budapest)

  Kisterem
  12:00–12:45 – A klasszicizmus és a klasszicista kastélyépítészet – KÁLNOKY MÁTYÁS előadása (történész, Kálnoky Alapítvány, Miklósvár)

  12:45–13:00 – Egyszer volt, hol nem volt… Kiállítás Ugron Gyöngyi szőttes-, varrottas- és népviselet-gyűjteményéből
  A kiállítást összeállította és megnyitja: SZEKERES-UGRON VILLŐ, művészettörténész, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

  13:00–13:45 – „Gyermek rég voltam már – Még ifjú nem vagyok…” Emlékezés Tisza Domokos költőre
  Konferál: UGRON GYÖNGYI
  Közreműködik:
  DÉZSI ELEONÓRA, magyartanár, Művészeti Líceum, Marosvásárhely
  KÁLNOKY MIKLÓS, diák
  IFJ. TISZA KÁLMÁN, az erdélyi Tisza-család legifjabb tagja

  15:30–16:30 – Slam poetry a kastélyban – a Slam Poetry Marosvásárhely előadása
  Közreműködik: BALÁZS LEVENTE, FORRÓ-BATHÓ ESZTER, LABANCZ DÁVID, VASS MÁRTON

  16:30–17:15 – Jazz-koncert
  Fellépők: BENEDEK BALÁZS (szaxofon), HAJDU ROLAND (zongora)

  Kastélykert
  17:15–17:45 – Reneszánsz és barokk divatok újraálmodva. Korok, divat, stílusok divatbemutató
  Rendezte: MÁRTON KRISZTINA

  Református templom
  18:00–19:00 – Ökumenikus istentisztelet

  Gyerekprogramok
  – Az EduKastély interaktív játékai
  – A Korzó Egyesület társasjátéka
  – Legendárium rajzfilmek vetítése
  – Interaktív játékok
  – Kastélyismereti akadályverseny
  – Íjászat
  – Ugrálóvár és trambulin

  Kastély- és falutúrák
  Kastélytúrák
  12:00–12:45 – magyar nyelven (vezeti: DEGENFELD ISTVÁN)
  13:00–13:45 – román nyelven (vezeti: DR. FÁBIÁN ISTVÁN)
  14:00–14:45 – magyar nyelven (vezeti: DR. KÁLMÁN ATTILA / INCZE GÁSPÁR)
  15:00–15:45 – román nyelven (vezeti: DR. FÁBIÁN ISTVÁN)
  16:00–16:45 – magyar nyelven (vezeti: DR. KÁLMÁN ATTILA / INCZE GÁSPÁR)

  Falutúrák szekéren
  12:00–13:30 (kísérő: UGRON ISTVÁN)
  14:00–15:30 (kísérő: SZ.-UGRON ÉVA)
  16:00–17:30 (kísérő: VOLONCS BÉLA / HALLER BÉLA)
  – útvonal: Degenfeld-kastély, Degenfeld-kripta, ortodox fatemplom, iskola, református
  templom, Degenfeld-kastély

  Állandó programok
  Quo pia fata. A gr. Degenfeld-Schonburg-család, valamint a kutyfalvi kastély történetét bemutató kiállítás

  Egyszer volt, hol nem volt… Kiállítás Ugron Gyöngyi szőttes-, varrottas- és népviseletgyűjteményéből

  Társasjáték-tér ifjaknak és felnőtteknek

  Étel- és italsátrak

  Könyves stand

  Beléptető stand a főkapunál
  – karszalag-árusítás, programfüzet-osztás és szuvenír árusítás
  – belépés karszalaggal:
  o 18 éves kor felett 10 Ron/fő
  o 12–17 éves kor között 6 Ron/fő
  o 11 éves korig szülői felügyelettel ingyenes
  o kutyfalvi személyi igazolvánnyal a belépés ingyenes

  Információs pult – programfüzet-osztás, szuvenír árusítás

  A programváltoztatás jogát fenntartjuk

  Castellum Alapítvány