L. Orban: A PSD nagygyűlése megfélemlítő jellegű és mélyen demokráciaellenes

  SHARE

  A Szociáldemokrata Párt (PSD) nagygyűlése mélyen demokráciaellenes, és arra irányul, hogy megfélemlítsék az ellenzék, az ügyészek, a bírák, a szabad emberek, a közszféra alkalmazottainak azon képviselőit, akik nem hajlandók engedelmeskedni a politikai parancsoknak – jelentette ki szombaton Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

  ‘Minden jóérzésű ember előtt világos, hogy hatalmi pozícióból nem szenvedhetsz tüntetést a visszaélések ellen. A visszaéléseket csak a hatalmon lévők követhetik el. Nem szervezhetsz tüntetést önmagad ellen. Elsősorban, a helyszín kiválasztása: megpróbálják kisajátítani maguknak azt a teret, ahol másfél éve a hatalom ellen tüntetnek az emberek. Emlékezzenek csak, hogy a bukaresti főpolgármester már egy karácsonyi vásárt is kitalált, csakhogy megszerezze ezt a helyszínt.

  Figyelemreméltó az a körülmény is, hogy a nagygyűlést a Dragnea-per tervezett ítélethirdetésének napját követő napra szervezték.

  Tehát, nyilvánvaló, hogy megpróbáltak nyomást gyakorolni a bírákra. Harmadsorban, a nagygyűlést az alkotmánybíróság döntése után szervezték, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy nyomást gyakoroljanak Románia elnökére is. Negyedsorban, az akciót azelőtt szervezték, hogy a liberális párt benyújtása bizalmatlansági indítványát a kormány ellen azért, hogy beleverjék a frászt a parlamenti többség azon képviselőibe, akik esetleg megszavazták volna az indítványt. Következtetésképpen, ez a nagygyűlés mélyen demokráciaellenes, és arra irányul, hogy megfélemlítsék az ellenzék, az ügyészek, a bírák, a szabad emberek, a közszféra alkalmazottainak azon képviselőit, akik nem hajlandók engedelmeskedni a politikai parancsoknak, és nem utolsósorban azokat az újságírókat, akik megengedik maguknak, hogy kritizálják a kormánypártot’ – írta szombati Facebook bejegyzésében Orban.

  Úgy véli: ‘levonul ez a hullám’.

  ‘Ne hatódjanak meg a pányvával összegyűjtött tömegtől, amelyet a Dragnea-féle kommunista utódok lélektani fegyverként használnak ellenünk. Ők egy napig lesznek a téren. Ezt követően a Victoria-tér ismét a miénk lesz’ – írta még Orban.

  AGERPRES