Maros egyei Építész Kamara elnöke: A köztér többet érdemel

  Maros egyei Építész Kamara elnöke: A köztér többet érdemel

  SHARE

  Az éves építészeti verseny és konferencia keretein belül szó esett többek között a közterületen elhelyezett műalkotások minőségéről és arról, hogy a műalkotás fogalmát talán tágabban kellene értelmezni amikor utcáinkról, tereinkről van szó.

  Október 14-én került sor az évente megrendezett Maros megyei műépítészeti versenyre és konferenciára. A konferencián felszólalt Angela Kovács és Adriana Raus, a  Maros megyei építész kamara elnöke és alelnöke, Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke, Șerban Țigănaș és Ana Maria Zahariade, a romániai építész kamara elnöke és alelnöke, Mario Kuibus, Kovács Kázmér és Kim Attila (elismert) műépítészek.

  Fotó: Corina Pastor
  Fotó: Corina Pastor

  Felszólaltak a közönség egyes tagjai is, a konferencia első fél órájában kialakult spontán beszélgetés alatt.

  Az Angela Kovács főszervezésével megvalósult rendezvény nem titkolt célja az iránymutatás, a párbeszéd kialakítása: párbeszéd a választott elöljárókkal, a kollégákkal és majdnem bárkivel aki erre nyitott és a köztér minőséget javítani hajlandó.

  A megyei elnök bírálta a marosvásárhelyi városháza a köztérhez való amatőr hozzáállását

  példákkal illusztrálva, támasztva alá érveit. Szóba került többek között a Maros híd alá mázolt, az elöljárók által megrendelt graffiti, ami a szürke kontextusba elhelyezett kellemesen élénk színeken kívül semmivel sem járul hozzá a tér esztétikai minőségéhez.

  Ellenpéldaként Angela Kovács a Május 1 strandon megjelent, profi graffitiket hozta fel. Több felszólaló egyetértett abban, hogy ennek a műfajnak van a köztérben létjogosultsága, különösen mert a fiatalabb generációk szívéhez is közelebb áll.

  DSC_0108_m k

  Péter Ferenc dícséretére legyen mondva, hogy jelen volt és nyitottnak tűnt a párbeszédre, tény, hogy ő sem maradt a konferencia végéig.

  Hermann Mark Christian kivételével nem volt jelen városi elöljáró, annak ellenére, hogy a szervezők kérdésemre elmondták: küldtek meghívót többek között a 23 városi tanácsosnak is. A frissen (és nevetségesen) felújított Mihai Eminescu park kinézete is (hogy csak egy példát említsünk) talán annak az eredménye, hogy a 10 tagú RMDSZ, a 6 tagú PNL és a 4 tagú PSD frakció egyetlen tagja sem kíván részt venni hasonló rendezvényeken, ahogy a végrehajtó apparátus tagjai sem. A végrehajtó apparátus részéről az egyetlen jelenlévő Dana Miheț, városi főépítész volt.

  Ami még mindig egyféle tabu, hogy bizony a rossz épületeket, beavatkozásokat a rossz építészek végzik, ennek ellenére ritka, hogy őket bírálják, esetleg aláírásjogukat felfüggesszék. Erről a konferencia alatt nem esett szó.