Megszervezték Románia első szinkronúszó versenyét Marosvásárhelyen

  SHARE

  Három éve még csak négyen voltak, ma már több mint ötvenen a marosvásárhelyi szinkronúszó csapatban. Hegedüs Krisztina, a szinkronúszó edző lelkesen számolt be jövőbeli céljairól, és alig rendezte meg Románia első szinkronúszó versenyét, már a következőre gondol, amit idén ősszel valósítana meg, sőt ezúttal nagyobb fába csapva fejszéjét, nemzetközi versenyt szervez, ahová ráadásul már izraeliek, szerbek és magyarországiak is jelezték érdeklődésüket.

  Az országban összesen három városban tanítanak szinkronúszást: Bukarestben, Brassóban és Marosvásárhelyen, utóbbi volt Románia első szinkronúszás versenyének helyszíne, 2018. április 28-án. Bár hivatalosan még nem létezik szinkronúszó szakosztály, az Úszószövetség megszavazta már ennek beiktatását, csupán egy aláírás hiányzik a minisztériumtól. Hegedüs Krisztina bevallása szerint ennek ellenére „mindenki végzi a dolgát”, viszont nagy szívfájdalma, hogy így még nem tudnak Európa fele nyitni, pedig már több ország is hallott róluk, sőt segítségüket is nyújtanák, ha végre hivatalosan is el lennének ismerve.

   

  Hegedüs Krisztina, szinkronúszó edző

  Versenyhez viszont bíró kell, és ha még szakosztály sincs, akkor bíró sem sűrűn akad. Krisztina első gondolata az volt, hogy Magyarországról hív bírókat, ám magyarországi tanára szorgalmazására képzéseket szerveztek ugyancsak Marosvásárhelyen, így az április 28.-i alkalmon az újdonsült bírók is először próbálhatták meg tudásukat.

  Mint említettük, Krisztina falakat nem látva halad előre, és ősszel már egy nemzetközi versenyen gondolkodik,

  melyet hőn tisztelt tanáráról, az elhunyt, marosvásárhelyi születésű Rácz Jolánról nevezne el, helyszíne szintén Marosvásárhely.

  Mindezekmellett, az esemény során egy polo mérközésnek is tanúi lehettünk, mely azzal a céllal szolgált, hogy egy hat éves, Orsolya nevezetű kislánynak gyűjtsenek adományokat kezelésére, aki nyilt gerinccel született. A kis Orsolya mindegyik játékossal lepacsizott, majd a meccs kezdetét vette, ami alatt folyt a gyűjtés.