Moholy-Nagy-művek aukciókon Budapesttől New Yorkig

  Moholy-Nagy-művek aukciókon Budapesttől New Yorkig

  SHARE

  Moholy-Nagy László nemzetközi viszonylatban talán a leghíresebb magyar képzőművész és egyre divatosabb a műgyűjtők körében – ezt jól jelzi, hogy a következő három hétben a világ számos pontján, több aukción is licitálhatnak műveire – írja keddi számában a Népszava az Artportalra hivatkozva.

  Szerdán a Christie’s New York-i aukcióján a művész 1943-ban kartonra festett olajképét 40-60 ezer dolláros becsértékkel bocsátják árverésre. Másnap Budapesten, a Múzeum Antikvárium árverésén is hozzá lehet jutni három Moholy-Nagy-alkotáshoz: az érdeklődők két, 1917-es rajzos tábori postai levelezőlapjára licitálhatnak 250, illetve 200 ezer forintról indulva, és 300 ezer forinton kezd a művész 1921-ben Bécsben, Kassák Lajos szerkesztésében és kiadásában megjelent könyvének dedikált példánya.

  Az amerikai Heritage Auctions online árverésén egy Moholy-Nagy életének utolsó évében készült tusrajzra május 24-ig, Finnország című vintázs nagyítására pedig június 5-ig lehet licitálni. A zürichi Germann Aukciósház június 4-i árverésén szintén egy Moholy-Nagy-tusrajzot kínálnak.

  Az Artportal szerint a legnagyobb érdeklődés annak a cím nélküli, 1923-25 között született fotogramnak a szereplését kíséri, amely az egyik legnagyobb német aukciósház, a berlini Grisebach május 30-i modern és kortárs fotóárverésének sztártételeként kerül kalapács alá 300-500 ezer eurós becsértékkel. A munka a legdrágább tétel, amely németországi fotóaukción valaha is szerepelt, ezért a német sajtóban is kiemelkedő publicitást kap.

  MTI