Nem engedik meg a spanyolok a katalán parlamentnek, hogy ülést tartsanak

  Nem engedik meg a spanyolok a katalán parlamentnek, hogy ülést tartsanak

  SHARE

  A spanyol alkotmánybíróság mai határozatában betiltotta azt a jövő hétfőre tervezett katalán parlamenti ülést, amelyen a tervek szerint a helyi kormány kikiáltotta volna a tartomány függetlenedését Spanyolországtól – írja a Reuters.

  Carles Puigdemont a héten kijelentette, hogy a jövő hétfőn esedékes parlamenti ülésen bejelentik majd Katalónia függetlenedését Spanyolországtól, miután a múlt vasárnapi népszavazáson 42%-os részvételi arány mellett az emberek 90%-a támogatta az elszakadást (legalábbis a katalán kormány által közzétett adatok szerint).

  Ez úgy tűnik nem fog megtörténni, a spanyol alkotmánybíróság ugyanis mai határozatában kijelentette, hogy nem engedélyezi a jövő hétfőre tervezett katalán parlamenti ülést.

  Az elszakadáspárti katalán politikusok ezt valószínűleg nem fogják szó nélkül hagyni, így nem kizárt, hogy a hétvégén, illetve hétfőn újabb összetűzésekre kerül majd sor a spanyol rendőrség és az elszakadáspártiak között.

  Közben a spanyol gazdasági miniszter, Luis de Guindos a Reuters hírügynökségnek adott mai interjújában elmondta, hogy a kormány óvatosan de határozottan fog fellépni az illegális függetlenségi törekvések ellen annak érdekében, hogy törvényes mederbe terelje az eseményeket. Bár egyelőre a spanyol gazdaság egészére nézve nincs nagy hatással a katalán incidens, a helyi beruházási hajlandóságon már érződik a konfliktus által gerjesztett bizonytalanság.

  Meg vagyok róla győződve, hogy amíg nem oldódik meg ez a krízis, addig nincs olyan befektető, aki szívesen venne részt egy új katalán projekt megvalósításában – fogalmazott.

  (Portfolio)