Nem ülünk többé a volán mögé – Ilyen a jövő városa

  Nem ülünk többé a volán mögé – Ilyen a jövő városa

  SHARE
  A General Motors Futurama kiállításán bemutatott városkép.

  Hogyan alakul át a városkép az önvezető autók elterjedésével? Minek a zebra? Milyen új lehetőségeket teremt a digitalizáció? Ezek és hasonló kérdések merültek fel és válaszolódtak meg a Kreatív Kolozsvár által szervezett esten, melynek keretén belül Vitézy Dávid tartott előadást a jövő városának közlekedéséről.

  Vitézy Dávid közgazdász, a városfejlesztés területén tevékenykedik. A Budapesti Közlekedési Központ igazgatója volt 4 éven át. Jelenleg is közlekedési tanácsadó, a Kőbánya északi járműjavító csarnokában kialakítandó közlekedési múzeum megvalósításán dolgozik.

  Vitézy Dávid Smart City előadása a Kreatív Kolozsvár szervezésében.

  General Motors – Futurama

  A General Motors Futurama kiállítása 1939-ben új városképet tárt a közönség elé. Egy olyan városképet, amelynek középpontjában az autó áll, a város az autós forgalom köré épül. 1939-ben New York fejlett villamos hálózattal rendelkezett, a közszállítás volt a legelterjedtebb motorizált közlekedési megoldás. Utópiának tűnt, hogy mindenki “még a Starbucks-ig is autóval járjon”.

  A legnagyobb autógyárak zászlóvívői voltak ennek a társadalmi átalakulásnak, individualista életstílusnak. Óriási hype vette körül a közlekedés átalakulását, amely később sok előre nem látott mellékhatással járt.

  Az autóközlekedés mekkája

  Los Angelest úgy is nevezhetnénk, hogy az autóközlekedés mekkája. Itt figyelhetők meg az autócentrikus városmodell mellékhatásai: a 4-5 sávos bedugult autópályákat gyakran láthatjuk a helikopterből vételezett felvételeken.

  “Ha Európában azt a választ adjuk a forgalmi dugókra, hogy még több utat építünk, a közúti kapacitást bővítjük, Los Angeles és az Egyesült Államok példája mutatja, hogy mi lesz az eredménye” – Vitézy Dávid.

  Nagyon sok város már belátta, hogy nem lehet ebbe az irányba haladni. Erre a problémára létezik közgazdasági megközelítés is, nem csak mérnöki. A közlekedés árát is lehet emelni, nem csak az utakat bővíteni. Az autógyártók által promovált városkép a 70-es, 80-as években beszivárgott kelet-europaba is.

  Rákóczi út, a BKK víziója, 2014

  Az önvezető autó

  Budapesten azt szerették volna elérni, hogy 10-ből 8 motorizált helyváltoztatás fenntartható, környezetbarát eszközzel történjen, tehát ne autóval. A BKK víziója 2014-re: újjáéledő kiskereskedelem, bicikliutak, tömegközlekedés. Időközben egy olyan előreláthatatlan faktor jelent meg, amelyet 2012-ben nem ismertek, ez az önvezető autó.

  Nem lehet megjósolni, hogy az önvezető autó mikor válik elterjedtté, mainstreammé. Fejlesztői optimisták, csupán 3 évet jósolnak. A Google anyavállalata által üzemeltetett Waymo például már embereket is szállíthat, mivel az ők autójuk közlekedett a legtöbbet, sikeresen. Minden jel arra utal, hogy az önvezető autók felhasználási módja is gyökeresen más lesz.

  A tulajdonalapú autózás helyett a szolgáltatás alapú autózás kora köszönt be.

  A taxizás legdrágább komponense a sofőr, tehát egy sofőr nélküli taxi üzemeltetési költsége akár egyhetedére csökkentheti a fuvar árát. Az elsők között az Uber és Google van. A kérdés már csak az, hogy ki kerül a változás élére? Kié lesz Az App?

  Az Uber már működtet hasonló autókat, amikben egyelőre még ül sofőr, de csak dísznek van, nem vezet, csak a biztonság kedvéért van jelen. Azt lehet tudni, hogy a jövőben applikáción keresztül fogunk önvezető autót hívni, de azt nem, hogy ki fogja az autót küldeni. Ez a verseny most zajlik.

  Az Uber tulajdonosának előrejelzése szerint a piac 25%-al fog nőni az elkövetkező években. Ha a szolgáltatás alapú autózás modellje valóban beválik, akkor minden 10 autóból 9 szükségtelenné válik. A párizsi régióban a statisztikák szerint egy autó 23 órát áll a 24-ből. Tehát nem lesznek álló autók csúcsidőben, rengeteg, jelenleg parkolónak használt terület fog majd felszabadulni. A Lisszabon modell szerint a parkolási igény 94%-al fog csökkenni, ami 170 focipályának felel meg. A most kötelező mélyparkolók nagyrésze teljesen fölöslegessé válik.

  Tömegközlekedés: új versenyhelyzetben

  Mi történik a tömegközlekedéssel? Az autóipari lobbi Amerikában a kötött pályájú közlekedés eltűnéséhez vezetett. A Lisszabon modellben a közúti forgalom 9%-al nő, a 87%-kal kevesebb autó ellenére, különösen csúcsidőben a belvárosban.

  Altamonte Springs, egy 40 000-es városka, ahol az Uber tölti be a tömegközlekedés szerepét: a városlakók Uberrel utaznak egy havi jelképes összegért. A városka tulajdonképpen egy laboratórium, amiben azt tesztelik, hogy ez a modell működne-e nagyobb skálán. A bérlet alapú szolgáltatással az Uber legnagyobb vetélytársa, a Lyft is kísérletezik.

  Az Egyesült Államokban ez a két cég 20%-át teszik ki a nagyvárosok autóforgalmának, ezért van ahol dugódíjat vetnek ki ezekre a társaságokra, amiből a kozszállítást támogatják. Európában nem sok gondolkodás folyik a téma kapcsán, mert ezek a változások még nem feltétlenül jelentek meg: gondoljunk csak az olyan városokra ahol az Ubert betiltották.

  Mi lehet a városok válasza?

  Oslo 2025-os közlekedési stratégiája például kimondja, hogy a  megosztott taxi = tömegközlekedés. Ez azt jelenti, hogy nem az Uber mondja meg, hogy mennyi a bérlet, hanem a város.

  A 2017-es Nemzetközi Közlekedési Fórum (OECD ITF, 2017. Október, Helsinki) következtetései:

  • Az összes mai autós utazás lebonyolítható lenne, hatszemélyes, megosztott taxik esetén
  • A közúti forgalom kb. 40%-kal csökkenhetne
  • Ha szabályozott és ráhordó jellegűek a szolgáltatások, a tömegközlekedés utasszáma még növekedhet is 15-23%-kal
  • A parkolók nagyrészt feleslegessé válnak
  • Helsinki belvárosának teljes autómentesítése így megvalósítható lehet

  Az önvezető autó által előidézett városkép átalakulás következtében a gyalogosban is feltevődnek kérdések: minek a zebra? Minek betartani a közlekedési szabályokat hogyha az önvezető autó úgyis megáll? A választ talán Vitézy Dávid következő előadásán már meg is tudhatjuk.