A német Bundesrat eljárást indított a neonáciként számon tartott NPD állami támogatásának...

  A német Bundesrat eljárást indított a neonáciként számon tartott NPD állami támogatásának megvonására

  SHARE
  "Kellemes hazarepülést" - NPD plakát egy németországi oszlopon

  Eljárást indított a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) állami támogatásának megvonására pénteken a német törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat.

  A határozat értelmében a Bundesrat indítványozza a szövetségi alkotmánybíróságnál, hogy hat évre zárják ki az állami finanszírozásból az NPD-t.

  Az eljárás alapja egy tavalyi alkotmánymódosítás, amely szerint ki kell zárni az állami pártfinanszírozásból mindazon politikai szervezeteket, amelyekről az alkotmánybíróság megállapítja, hogy tevékenységük a demokratikus berendezkedés gyengítésére vagy felszámolására irányul.

  A határozatban kiemelték, hogy az NPD megfelel ennek a feltételnek, a párt nem tartja tiszteletben a szabadságon és demokrácián alapuló berendezkedést, és “alkotmányellenes célokat követ”.

  A határozat szerint az NPD legutóbb – 2016-ban – 1,137 millió euró (352 millió forint) állami támogatást kapott.

  A NPD-t 1964-ben alapították, betiltásáról szinte fennállása óta tart a vita. Először – 2003-ban – a törvényhozás két kamarája, a Bundestag és a Bundesrat közösen kérte az alkotmánybíróságtól a párt betiltását. A testület az indítványt formai okokra hivatkozva elutasította. Másodszor egyedül a Bundesrat próbálkozott, indítványát az alkotmánybíróság 2017 elején az NPD csekély társadalmi befolyásával indokolva elutasította.

  Az NPD a tavalyi Bundestag-választáson a szavazatok 0,4 százalékát szerezte meg, messze elmaradt az 5 százalékos bejutási küszöbtől és nagymértékben gyengült a négy évvel korábbi 1,3 százalékhoz képest.

  A pártnak főleg Németország keleti részén, a volt NDK területén van kimutatható támogatottsága, de már ott sem rendelkezik képviselettel a tartományi parlamentekben. Az Európai Parlamentben egy mandátuma van.

  (MTI)