Nézőpont-felmérés: Orbán a csillag a magyar politika egén

  Nézőpont-felmérés: Orbán a csillag a magyar politika egén

  SHARE
  Tusnádfürdõ, 2015. július 25. Orbán Viktor miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2015. július 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

  A magyar választópolgárok közel fele, vagyis nagyjából 3,9 millióan támogatnák Orbán Viktor miniszterelnökké választását – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. Vona Gábort, a Jobbik elnökét a teljes felnőtt népesség nyolc százaléka, 660 ezer szavazó szeretné kormányfőként látni, míg Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje félmillió támogatót tudhat maga mögött, így hat százalékon áll ebben a tekintetben.

  Gyurcsány Ferenccel az emberek öt, Karácsony Gergellyel pedig négy százaléka szimpatizál, ami 410, illetve 330 ezer választópolgárt jelent.

  Fodor Gábor 160 ezer főnek, tehát a felnőtt lakosság két százalékának bírja a bizalmát, míg Fekete-Győr Andrást a szavazásra jogosultak mindössze egy százaléka, vagyis 82 ezer fő támogatná egy miniszterelnök-választás esetén. A kutatás szerint Orbán Viktort több mint kétszer annyian látnák szívesen az említett pozícióban, mint a felmérésben szereplő hat ellenzéki politikust összesen.

  Orbán Viktor miniszterelnökké választását a Fidesz–KDNP támogatóinál is jóval többen helyeselnék a felmérés szerint, mivel az intézet legutóbbi kutatása a kormánypártok 31 százalékos támogatottságát mutatta.

  A Nézőpont Intézetnek a lehetséges kormányfőjelöltek népszerűségét mérő, júniusban végzett kutatása szerint Orbán Viktort akkor a teljes felnőtt népesség 43 százaléka – mintegy három és fél millió választó – támogatta, jelenleg tehát három százalékponttal többen szimpatizálnak a miniszterelnökké választásával. További érdekesség, hogy a Jobbik-támogatók körében tízből hárman nem állnának Vona mögé egy kormányfőválasztás alkalmával.

  Szintén figyelemre méltó, hogy a baloldali pártok – MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok – szimpatizánsainak csaknem fele, vagyis 46 százaléka Gyurcsány Ferencet tudná elképzelni miniszterelnökként.

  (MTI)