Primanima 2017.

Primanima 2017.

SHARE

Idén, október 18-21. között ismét megrendezésre került  a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, immár 6. alkalommal. Egy kedves barátom, Miklós Ádám, idén szervezőként vett részt, vele beszélgettem ennek kapcsán.

Hogyan kerültél be a szervezői stábba?

Legelőször a Practimuss program keretén belül vehettem részt a fesztiválon, 2015-ben ,akkor csupán gyakornokként, majd 2016-ban már önkéntesként tértem vissza besegíteni a fesztivál lezajlásába. Szerelem volt első találkozásra a fesztivál, színvonalas, ugyanakkor laza, főleg családias hangulata miatt. Mivel idén fejeztem be tanulmányaim a Partiumi Keresztény Egyetemen, a nyári szakmai gyakorlatom a BABtérnél szerettem volna tölteni. Így idén már, mint  stábtag voltam jelen a fesztiválon.

Mesélj nekünk picit a BABtérről, kérlek! Hogyan kapcsolódik a fesztiválhoz?

A BABtér, azaz a  Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér idén második alkalommal adott otthont a Primanimának. Az intézmény az első olyan animációs központ Magyarországon, amely az oktatás, a kultúra és a kreatív ipari innovációk ötvözésével végzi tevékenységét minden korosztály számára. Kapuit a 2016-os Primanima Fesztivál első napján, október 19.-én nyitotta. Bizony, egy idén egy éves bázisról van most szó. Fiatalok vagyunk de annál eltökéltebbek és törtetőek a kitűzött céljaink elérésében. Terveink között szerepel egy animációs inkubátorház kialakítása is, amellyel a tehetséggondozást, induló vállalkozások piacra jutását, és az animáció területéhez kapcsolódóan nagy innovációs kedvvel rendelkező vállalkozások budaörsi meghonosítását szeretnénk elősegíteni. Jelenleg hét tanfolyamunk van, melyek folyamatosan bővülnek és melyek közt kicsik, nagyok, profik és amatőrök egyaránt érdekeltek lehetnek. A tanfolyamok mellett számos más programmal díszitjük a naptárunk, legutóbb például Steven Woloshen kanadai animátor látogatott el hozzánk és tartott mesterkurzust, de Nicolai Troshinsky (Oroszország) és Ülo Pikkov (Észtország) is járt már nálunk a röpke egy év alatt.

Már régóta elkezdtétek a szervezkedést?

Bizonyos munkálatok, mint például a weboldal frissítés, már júliusban folyamatban voltak, amikor én ideértem, úgyhogy elég régóta, mondhatni.

Neked konkrétan mik voltak a feladataid?

Többnyire grafikával kapcsolatos feladataim voltak, de előfordult az is, hogy kesztyűt húztam és falat meszeltem. Viszonylag kicsi a stábunk, bár annál jobban összeáll, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy mindenki azt végezze kizárólag, amiben a legjobb. Nem is kell. Így én is nagyobb betekintést, nyerhettem, hogy mi is zajlik a színfalak mögött egy fesztivál szervezésekor.

Csoportokban dolgoztatok vagy egyéni munka volt?

Az “egyéni csoportok” kifejezést tartanám a legalkalmasabbnak erre a kérdésre. Volt, hogy egy feladatkörre egy ember jutott, de olyan, hogy egy embernek csak egy feladatköre legyen, nem. Én is több csoportosulásban voltam jelen egyszerre amíg zajlottak az előkészületek. Azért használom a “csoportosulás” kifejezést, mert nem kosárlabda csapat méretekben kell ezt elképzelni, hanem 2-3 létszámú csoporto(suláso)k formájában. Mint említettem, viszonylag kicsi a stábunk.

Mi a véleményed az idei nyertes animációkról?

Nem irigylem a zsűritagokat. Hihetetlen mennyiségű és minőségű filmet vetítettünk a négy nap alatt. Ha rajtam múlt volna, eddig már sírva térdelnék egy üres szoba sarkában, hogy nem adhattam minden filmnek díjat, ami el is nyerte a tetszésem. Többnyire egyetértek a zsűritagok döntésével és indoklásával, kimondottan boldog vagyok hogy a személyes kedvencem, az Ugly, Nikita Diakur filmje is elnyerte a Legjobb elsőfilmnek járó díjat. A többi díjazottról a weboldalunkon, a www.primanima.eu oldalán olvashatnak az érdekeltek, ahol minden filmhez egy rövid indoklást is csatoltunk.

A BABtérről többet megtudhattok a hivatalos oldalukon, melyet itt találtok.