Putyin választ: kemény fellépés a tüntetőkkel szemben

  Putyin választ: kemény fellépés a tüntetőkkel szemben

  SHARE
  Putyin rendőrei kiemelik, majd le is tartóztatják az ellenzék vezérét (Kép forrása: Pesti Srácok)

  Kemény fellépést helyezett kilátásba a tömegtüntetésekre és gyűlésekre vonatkozó törvény megsértése esetére az orosz elnökválasztás közeledtével csütörtökön az orosz belügyminisztérium.

  Alekszandr Gorovoj, a belügyminiszter első helyettese a tárca vezetőségének kibővített tanácskozásán a márciusi elnökválasztással és a szeptemberi moszkvai polgármester-választással kapcsolatban kijelentette: a minisztérium támogatja ugyan az alkotmány és a szövetségi törvények által szavatolt gyülekezési szabadságot, ám “abszolút kemény módon” kell kezelnie és megakadályoznia ezen jogszabályok megsértését.

  “Ezen a téren az érdekelt felek billegtetik a helyzetet, és igyekeznek törvénysértés által felhívni magukra a figyelmet” – mondta.

  “Nehezen tudok elképzelni olyan helyzetet, mint amilyen például június 12-én alakult ki, amikor emberek egy bizonyos kategóriája szándékosan elállta a bejáratát a főváros vezetése által szervezett ünnepségnek egy állami ünnep napján. Most pedig panaszt emelnek az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB)” – fogalmazott Gorovoj.

  A belügyminiszter-helyettes arra utalt, hogy az EJEB szerdán meghallgatta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akit 30 napos elzárásra ítéltek a tüntetések megszervezésére vonatkozó szabályok megsértése miatt. Navalnij június 12-re korrupcióellenes tüntetést hirdetett meg, amelynek keretében mind Moszkvában és több mint száz orosz településen sokan vettek részt. A politikus az orosz fővárosban azonban váratlanul a korábban a hatóságok által engedélyezett helyszínről a belvárosba vitte át a tiltakozást.

  A belügyi szervek szerint Moszkvában aznap több, mint 150, Szentpéterváron pedig félezer embert állítottak elő. Jogvédők szerint a tüntetésekről több ezer embert vezettek el a rendőrök.

  Gorovoj szerint a belügyminisztériumnak mindenkivel egyenlően kell bánnia, és törvénysértés esetén pártatlanul kell fellépnie a törvénysértéssel szemben.

  Az elnökválasztási küzdelemből kizárt Navalnij és követői egyébként vasárnapra “választói sztrájkot” hirdettek meg Moszkvába, Szentpétervárra és más orosz nagyvárosokba.

  (MTI)