Ráérős képviselet

  Ráérős képviselet

  SHARE

  Eltelt június fele úgy, hogy a marosvásárhelyi képviselő-testületet nem hívták össze rendkívüli ülésre. Pedig a májusi tanácsülésen Györfi Júlia képviselő igencsak kitartó érvelését a civil szervezeteket érintő új pályázati kiírás kapcsán azzal „szerelték le” képviselőtársai – Moldovan Călin és Peti András –, hogy június 8-án soron kívüli ülésen tűzik napirendre a témát. A jegyző is kifejtette, hogy addig a megyei önkormányzatnál lejár a benyújtott projektek elbírálása, a szerződéskötési időszak, és azoknak a nemkormányzati szervezeteknek, amelyek ott nem „rúgtak labdába”, még mindig lesz esélyük támogatásra pályázni, szerződni a várossal. Csúsztatták továbbá a polgármesteri hivatalnak a peres félként való belépésére vonatkozó, a Hermann Mark Christian által kezdeményezett tervezettel kapcsolatos döntéshozatalt, illetve az alpolgármester-választást is.

  Az utolsó két ügy összefügg. Arról a bírósági perről van szó, amelynek tárgya a Trans-sil stadionnak helyt adó mintegy kéthektáros terület ingyenes koncesszióba adása, aminek következtében a vádhatóság szerint 1,182 millió lejjel károsodott a helyi költségvetés, miközben a Trans-sil ennek kétszeresét számlázta ki a terület használatáért. Mert a perben a polgármesteri hivatalt az alpolgármester vagy egy, e célra kinevezett személy képviseli, de a tanácsnak mindenképpen jóvá kell hagynia a perbe való belépést és a képviseletet. Az ügyben június 21-én lesz tárgyalás, eddig az időpontig kellene határozatot hoznia a testületnek.

  Hogy miért fontos az ügy?

  Ha a bíróság megállapítja a vétkességet, a károkozás mértékét, és a pénzt a megkárosított, vagyis a város vissza akarja kapni, ennek egyik módja belépni a perbe. Utólag külön polgári eljárásban lehet csupán érvényesíteni a kárigényt, ami elhúzódhat… Nem kis összegről van szó: a folyamatban levő ASA-perrel együtt összesen közel 8,2 millió lejről.

  Marosvásárhelynek azonban nincs alpolgármestere, immár egy éve, a legutóbbi választások óta kizárólag a polgármester vezeti a várost. Hogy nincs erre a funkcióra alkalmas ember? Senki nem meri vállalni? Senki nem mer szembemenni a polgármesterrel? Nem érdek? Vagy ezek együtt? A lényeg, hogy nem így kellene működnie a városnak.

  A fentiek mellett még nem szóltunk az utcai művészetre vonatkozó tervezetről, de levegőben lóg a katolikus líceum és a városi iskolahálózat ügye is.

  Egyelőre hét önkormányzati képviselő (három POL-os, négy RMDSZ-es) kéri sürgősségi eljárással rendkívüli tanácsülés összehívását még június 21. előttre, a szükséges létszám azonban nyolc. Kérdés, hogy meglesz-e? Mostanság ugyanis azt látjuk, hogy a kényes kérdéseket hónapról hónapra tologatják, mindig akad valami kifogás. Egyre inkább az az érzésünk, hogy valakik valamiért (vajon miért?) időhúzásra játszanak.

  ANTALFI IMOLANépújság