Rajzos Velence

  Rajzos Velence

  SHARE

  Az idei Velencei Biennálén lépten – nyomon fiatal diákokba botlottunk, akik a földön ülve vázlatoztak.

  untitled-181

  Eleinte valamiféle performansznak véltük, majd megkérdeztük őket, hogy mit is csinálnak valójában. Mint kiderült, egy osztrák csoport volt, akik egy projekt keretén belül látogattak Velencébe. A feladatuk nem más volt, mint lerajzolni a körülöttük lévő dolgokat, mindenki kedve szerint azt, ami megragadta a tekintetét, netán valamiféle érzéseket keltett benne.

  Habár Bécsben élnek, mind más nemzetiségűek, volt köztük albán, brazil, japán, dél-afrikai, spanyol és britt is. Affelől érdeklődtünk, hogy milyen érzés számukra nem csupán fényképeket készíteni, hanem saját tudásuk szerint megörökíteni a látottakat. Nagyon pozitív véleményük volt a projektről. Egyesek azt mondták, hogy így több időt fordítanak az alkotások értelmezésére, mások érdekesnek találták, hogy nem volt két egyforma rajz. Az egyik lány még azt is elárulta nekünk, hogy habár nem tud rajzolni, nagyon szeret, a munkák pedig arra inspirálják, hogy a legtöbbet hozza ki magából. ”Lehet bután hangzik, de úgy érzem, mintha én is művész lennék egy pillanatra.”

  Később egy másik csoporttal is találkoztam, akik szintén a földön ülve bújták vázlatfüzeteiket. Ők francia architektúra hallgatók voltak, viszont csupán kedvtelésből rajzolgattak. Elmesélték, hogy évente több kirándulást szervez az egyetemük, ők pedig akárhova mennek, a füzet ott lapul a táskában, akcióra készen.