Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését szorgalmazták a felszólalók a képviselőház és a szenátus keddi díszülésén

  SHARE

  Ünnepi ülést tartott kedden a képviselőház és a szenátus Románia Besszarábiával való egyesülésének 100. évfordulója alkalmából. Az együttes ülésen felszólalók többsége Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését szorgalmazta. A díszülésen ünnepélyes nyilatkozatot fogadtak el, legitimnek nevezve ebben az újraegyesítésre irányuló törekvéseket.

  Liviu Dragnea képviselőházi elnök szerint a két országnak “egy nemzetként” kell jelen lennie az Európai Unióban.

  “Én nyíltan és egyértelműen kimondom: azt akarom, hogy egyesüljünk Moldovával.

  Azt akarom, hogy együtt legyünk Európában, de egy nemzetként. Románia akkor volt erős, amikor egységes volt. És ismét egységes lesz. És erős lesz. Ez a mi ideálunk” – hangsúlyozta beszédében Dragnea, aki ugyanakkor bejelentette, javasolni fogja, hogy a képviselőház üléstermét nevezzék el Vasile Stroescuról, aki az 1918-as egyesülés utáni Nagy-Románia parlamentjének első elnöke volt.

  Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök ünnepi felszólalásában rámutatott: csak a román és a moldovai parlament akaratán múlik a két ország egyesülése.

  “Bízom benne, hogy lesz bátorságunk Bukarestben és Chişinăuban is meghozni a döntést. Csak az akadályozhat meg bennünket egy, az egyesülést megpecsételő dokumentum aláírásában, ha nem hiszünk abban, hogy képesek vagyunk egy demokratikus, szabad és oszthatatlan nemzetet építeni” – tette hozzá.

  A felsőházi elnök hangsúlyozta, a száz évvel ezelőtt történtek tanúsága ma is érvényes és megfontolandó.

  “A demokratikus forradalom egyesítette és tette naggyá Romániát, a totalitarizmus pedig ismét feldarabolta az országot. Amikor eltérünk a demokrácia alapelveitől vagy visszaélünk vele, a nemzet megoszthatóvá és törékennyé válik. Ez a lecke ma is érvényes” – mondta Tăriceanu.

  Viorica Dăncilă kormányfő felszólalásában arról beszélt: Besszarábia és Románia egyesülése tekintetében jelképértékű, hogy Besszarábia lakossága demokratikus módon döntött az egyesülés mellett.

  ‘Ma, 100 évvel később, minden okunk megvan rá, hogy hozzájuk hasonlóan reménykedők legyünk, bízzunk benne, hogy fényes jövő vár ránk, feltéve, hogy a demokrácia értékeire épül ez a jövő, amelyek megteremtik egy egészséges társadalom fejlődésének feltételeit’ – jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva meggyőződését, hogy rövidesen ismét megtörténik az egyesülés, az európai népek családján belül.

  ‘A Moldovai Köztársaság a román kormány számára prioritás, és az lesz a jövőben is’ – szögezte le Viorica Dăncilă.

  A parlament díszülésén ünnepi nyilatkozatot fogadtak el, amelyben legitimnek nevezik a két ország újraegyesítésére irányuló törekvéseket, és rámutatnak: Románia és állampolgárai nyitottan fogadnak minden olyan óhajt, amely a Moldovai Köztársaság állampolgárai szuverén akaratának kinyilvánítása.

  Az ünnepi ülésen a Moldovai Köztársaság parlamentjének és kormányának egy küldöttsége is részt vett.

  AGERPRES