S a gáska szavazott, majd megsértődött: újabb RMDSZ-botrány érik Marosvásárhelyen

  S a gáska szavazott, majd megsértődött: újabb RMDSZ-botrány érik Marosvásárhelyen

  SHARE

  A marosvásárhelyi önkormányzat csütörtöki ülése nem tartott épp annyi ideig, mint amennyire betervezték korábban. A PSD, a PNL és az RMDSZ önkormányzati képviselői felfüggesztették az előzetesen 41 pont megvitatására és megszavazására tervezett ülést, ám nem azelőtt, hogy megszavazták volna a számukra oly fontos, ám a város számára hátrányos két határozatot: a közszállítást érintőt, és a saját fizetésük megemeléséről szólót.

  A PSD (magyarországi olvasóink számára: Szociáldemokrata Párt – a román az MSZP, jelenleg kormányon levő alakulat), a PNL (magyarországi olvasóink számára: Nemzeti Liberális Párt – képviselői xenofóbiában néha magasan verik a szélsőjobbot) és az RMDSZ (a romániai magyar érdekképviselet pártjaként eladott, ám valódi státusza szerint civil szervezet) marosvásárhelyi önkormányzati képviselői csütörtökön megszavazták a Transport Local S.A. (Helyi Közszállítás R.T.) és a Siletina (a vásárhelyi BKV) közötti társulási szerződés meghosszabbítását. A szerződés ennélfogva 2018 nyarán jár le legközelebb, miközben a város vezetése évek óta képtelen arra, hogy kiírja a pályázatot annak a nyolcvan új busznak a beszerzésére, amelyről már régen elfogadták a szükséges határozatokat.

  A helyzet jobb megértéshez: a város elvileg jogosult lenne kb. 25 millió euró (!!!) értékű vissza nem térítendő támogatásra, amit a közszállítás modernizálásra fordíthatna. Ennek azonban a mai napig nem teljesült előfeltétele lenne, hogy a város saját tulajdonában legyen a közszállítás. Azaz, a Transport Local S. A. – mint a város tulajdonában, és a városi tanácsnak alárendelt – cég és a Siletina Impex SRL – mint magáncég, érdekességképp a város és a Siletina közötti szerződést Claudiu Maior írta alá 2001-ben, jelenleg pedig a Siletina igazgatótanácsában Maior édesanyja is helyet foglal – közötti szerződést fel kéne bontani. Ugye, milyen egyszerű? A város saját kezébe veszi sorsát, mármint a közszállítást, és kap 25 millió euró vissza nem térítendő támogatást. Új, modern buszok, elégséges számban, nincs zsúfoltság stb.

  Csakhogy ez itt Marosvásárhely, az a frontváros, ahol csak az egyszerű emberek tömörülnek nyelvi-etnikai gettóba, az elit köszöni szépen, jól van, és egymás kezét mossa. Példa erre, hogy a csütörtöki tanácsülésre az RMDSZ képviselői nyújtották be azt a határozati javaslatot, miszerint a Transport Local és a Siletina közötti szerződést meg kell hosszabbítani. Mindezt úgy, hogy a város tavaly 20 autóbuszt vásárolt saját pénzén, mintegy 15 millió lej értékben, az elmúlt négy esztendőben pedig mintegy 19 millió lejjel támogatta a Transport Local SA és a Siletina társulását, amelyből 2001 óta 40 százalékos részesedése van a Siletinanak, utóbbi pedig változatlanul úgy vasalja fel a 40 százalékos részesedését, hogy nem járult hozzá a 40 százalékos részesedésének megfelelő tőkeapporttal.  Érthető, és logikus lenne tehát, hogy – ha már hosszabbítani akarják a szerződést, ami eleve meggondolatlanság – a város tulajdonosi részarányát az említett összeg arányának megfelelően emelni kellett volna. Ezt nemcsak az elemi közgazdaságtani logika írja elő, hanem a polgári törvénykönyv is! Nem mellesleg, a határozati javaslatot sürgősségi eljárásban bocsájtották megvitatásra, amire alig, pontosabban egyáltalán nem maradt idő – nem is lóg ki a lóláb, ugye? Nem, dehogy!

  Az előterjesztők: Mózes Levente Sándor, Bakó Szabolcs, Bakos Levente, Csíki Zsolt – az RMDSZ önkormányzati képviselői.

  A marosvásárhelyi RMDSZ ugyanakkor a Facebook-on jelentetett meg egy közleményt, amelyben elítélik azt a Hermann Mark Christiant (POL), aki megpróbált mindent megtenni, hogy megakadályozza e fölöttébb korrupciógyanús és törvényellenes határozat elfogadását. A személyeskedő, alpári hangnemben megírt közleményből ugyan nem derül ki, hogy miért akadékoskodott a POL tanácsosa, azt azonban megtudhattuk, hogy a helyesírás továbbra sem erőssége a marosvásárhelyi magyar “érdekképviseletnek”.

  Segítünk, íme a helyes magyar változat:

  Nem kell az egóparádé közpénzen!

  Az önkormányzat a közösségért van, nem a frusztrált cirkuszért!
  A marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-frakciója határozottan elutasítja azt a legalapvetőbb erkölcsi, magatartásbeli, viselkedési normákat is nélkülöző megnyilvánulás-sorozatot, amelyet Hermann Márk Christian önkormányzati képviselő a testület ülésein megenged magának. Nem helyes, hogy a város érdekében kifejtett munkát folyamatosan bekiabálásokkal, személyeskedésekkel, alpári vádaskodásokkal zavarják meg egyesek. Sajnáljuk, ha POL-os kollégánk csak ezzel a módszerrel tud és kíván hozzájárulni a városfejlesztéshez VESSZŐ és mi nem támogatjuk az elkövetkezendőkben sem a folyamatos SEM-NEM-FÉLMONDATBAN – MAGYARTALAN MONDAT, GOOGLE TRANSLATE EZ, VAGY MI? „mit
  VESSZŐ miért nem lehet; mi VESSZŐ miért nem jó” elvet HELYESEN: ELVÉT. Az ügyek elemzését és a megoldáskeresését VAGY: MEGOLDÁSKERESÉSÉT – ÍGY EGYBEN, DE A NÉVELŐ NÉLKÜL, VAGY MEGOLDÁS KERESÉSÉT, KÜLÖNÍRVA, DE AKKOR AZ A NÉVELŐVEL a bizottsági üléseken kellene elvégezni és itt kellene jeleskedni. Elhatárolódunk mindennemű alpári sértegetésétől, amely a november 23-ai tanácsülés berekesztéséhez vezetett. Úgy véljük, a helyzet annál inkább elfogadhatatlan, hogy tanácsos kollégánk ismételten a magyar közösség képviselőit veszi célba rágalmazásával, rosszindulatú vádjaival, személyeskedő sértegetéseivel. Magatartása miatt, NEM KELL VESSZŐ a 41 napirendi pont közül 3 óra alatt csupán 11 esetében született döntés, és a keddre való halasztás sem garantálja azok megszavazását. Mi munkát vállaltunk IDE VISZONT KELL VESSZŐ, BASZKI! és dolgozni szeretnénk közösségeinkért! BÁR EZ ELVILEG HELYES, MÉGIS: HÁNY KÖZÖSSÉGEK VANNAK, AKIKÉRT DOLGOZNI TETSZENEK?

  A marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-frakciója NEM KELL KÖTŐJEL!

  A fenti „közleményről” mindenesetre elmondhatjuk, hogy a szebb napokat, időket megélt marosvásárhelyi RMDSZ legocsmányabb közleményének egyike, amely több ponton is sérti a nevezett tanácsos személyiségi jogait, elfedi a valóságot azáltal, hogy nem nevezi meg, milyen probléma volt az, aminek kapcsán Hermann Mark Christian megnyilvánult.

  A csütörtöki tanácsülésen elfogadásra került egy másik határozat is, ennek populista mellékhatásaival egy normális országban nem is kéne foglalkozni, igaz, normális országban egy Dorin Florea nem lehetne polgármester, az RMDSZ jelenlegi önkormányzati képviselői pedig hóvirágszedésből és árulásból élnének. Bár az árulás talán még mindig fennáll, csak a termék nem hóvirág, na mindegy.

  Szóval, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak béréről volt szó, amit nagy kegyesen megemeltek. Azt azonban tudni kell, hogy a január elsejétől életbe lépő adóügyi reformok miatt mindenképp emelni kell a béreket, fizetéseket, hogy az alkalmazott nettó jövedelme ne csökkenjen. Az Ardeal News portál szerint a fizetésemelések épp csak fedezik azt a kiesést, amit a jövő év elején bevezetésre kerülő fiskális reform okoz majd. Annál nagyobb arányban emelkedtek viszont a vezető funkciókban levők fizetései.

   


  Összegezve: a marosvásárhelyi RMDSZ az utóbbi időben nincs a helyzet magaslatán. Kezdjük talán a katolikus iskolával: miután, ha nem is törvénytelenül, de minimum sumákolva indították útjára az oktatási intézményt, aligha megy csodaszámba, hogy a DNA lecsapott az ügyre. Ami nagyobb baj, hogy a közösség részéről érkező korábbi és erre a lehetőségre utaló figyelmeztetéseket leszarta az akkori RMDSZ-frakció, élén azzal a Peti Andrással, aki az iskola igazgatójának letartóztatása után is azt nyilatkozta úton-útfélen, hogy az „iskola működik”. Az ügyet a mai napig nem sikerült megnyugtatóan rendezni, azok pedig akik az RMDSZ részéről felelősnek nevezhetőek ma is élik nyugodt kis világukat.

  Aztán az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsosai szintén fura lépésre szánták el magukat, amikor alpolgármestert kellett választani. A Szabad Emberek Pártja (POL) Györfi Júliát jelölte, míg az RMDSZ Makkai Gergelyt, a PSD pedig a némi magyarelleneségért szomszédba nem átjáró Sergiu Papucot. A POL megszavazta az RMDSZ jelöltjét, míg az RMDSZ a PSD Papucját.

  Marosvásárhelyen évtizedek óta téma a kétnyelvű utcanévtáblák kérdése, problémája. Az RMDSZ idén úgynevezett innovatív jogászkodással arra vonatkozó javaslatot nyújtott be, hogy a város utcáit hivatalosan is kereszteljék át, például a névjegyzékben hivatalosan Tineretului néven szereplő utca legyen ezután strada Tineretului – Ifjúság utca. Mármint a hivatalos utcanévjegyzékben. A vásárhelyi RMDSZ kreatívjai szerint az ezzel járó személyi igazolvány cseréjének költségeit majd a város fedezné. A CEMO – Civil Elkötelezettségi Mozgalom az Országos Kataszteri Hivatalhoz küldte el véleményezésre a javaslatot. Mit mondhatnánk, az innovatív javaslatot épphogy nem röhögték körbe a hivatalos szervek. Magyarán: nem járható jogilag. Mindazonáltal az utóbbi évek RMDSZ-es lépései közül még ebben volt a legtöbb fantázia, bár érzésem szerint azt nem gondolta át kellőképpen a költő, hogy milyen precedenst teremtenek azzal, ha egy olyan problémát, amit a meglevő törvények egyértelműen szabályoznak újabb innovatív jogászkodással akarnak megkerülni, az ebben rejlő veszélyre a Kritiq.eu már korábban is felhívta a figyelmet.

  És most itt a helyi közszállítás, valamint az ebből várhatóan kipattanó újabb korrupciós botrány, és még mindig csak a jéghegy csúcsára mutattunk rá.

  Összegzésképp: a helyzet az, hogy nem megy ez a képviselősdi a fiúknak. Hiába a bukaresti képviselői, szenátori hátszél, hiába a budapesti kedvező pénzügyi fuvallat, nem megy. Ideje lenne azon elgondolkodni, hogy talán megérné az egész marosvásárhelyi RMDSZ szervezetet feloszlatni, szélnek ereszteni az eddigi képviselőket, és új arcokkal nekikezdeni az alapoktól.

  Felcser V. Örs (Ghonzó)

  Kritiq.eu