Soha többé nem találkoztak a győzelem után a két Korea játékosai (Videóval)

  Soha többé nem találkoztak a győzelem után a két Korea játékosai (Videóval)

  SHARE

  A dél-koreai téli olimpia rengeteg olyan találkozásra ad lehetőséget, melyek egy egész életre meghatározhatják a sportolók életét. A két Korea együttes indulása kapcsán a BBC egy ’91-es történetet idézett fel, mikor egy északi és egy déli játékos életre szóló barátságot kötöttek, de a verseny után soha többé nem találkoztak.

  Az 1991-es Japánban rendezett ping-pong világbajnokságon Észak- és Dél-Korea közösen indított csapatot. A koreai háború óta ez volt az első alkalom, hogy a két ország egy oldalon állt. Így találkozott a dél-koreai Hyun Jung-hwa és az észak-koreai Ri Pun-hui, a ping-pong csapat két csapatkapitánya, akik a világjátékok alatt szinte testvérekké váltak, és a kínaiakkal játszott döntőben aranyérmet nyertek a két Koreának.

  Ping pong pals: Playing for one Korea

  This is the story of North and South Korea's ping pong stars, who joined forces and became firm friends – but it didn't last.

  Posted by BBC News on Friday, February 9, 2018

  „Egy évvel idősebb volt nálam, ezért a nővéremnek hívtam. Szerintem nagyon tetszett neki” – mesélte a BBC-nek huszonhét évvel később a dél-koreai versenyző.

  Mivel a két fiatal sportolóra hasonló terhek nehezkedtek, hamar megtalálták a közös hangot. Ha az egyikük hibázott, a másikat is lelkiismeret-furdalás gyötörte. Miután megnyerték az aranyérmet, Hyun Jung-hwa egy aranygyűrűt adott dél-koreai társának, aki nem akarta elfogadni, hiszen úgyis elvennék tőle.

  „Valahogy vidd magaddal, és rejtsd el, ha máshogy nem megy. Számomra az együtt eltöltött idő felbecsülhetetlen volt. Ha ránézel a gyűrűre, talán az eszedbe jutok” – idézte fel a búcsúzás pillanatait a dél-koreai játékos. Hyun huszonhét éven keresztül próbált találkozni észak-koreai társával, de még azt sem tudta kideríteni, hogy az egykori versenyző életben van-e.

  MTI