Startol az Édentől keletre filmklub Marosvásárhelyen

Startol az Édentől keletre filmklub Marosvásárhelyen

SHARE

Nyári szünet után Alfred Hitchcock művekkel startol október 10-én (kedden) a marosvásárhelyi Édentől keletre filmklub második évada.

Az első vetítésre október 10-én este 7 órától kerül sor a marosvásárhelyi G. Caféban, amelynek keretében az Észak-Északnyugat (North by Northwest) című 1959-es Alfred Hitchcock rendezte filmet lehet megtekinteni.

„A januárban indult első évad vetítéssorozatát is Alfred Hitchcock-filmmel kezdtük, a Hátsó ablakkal, amelyre rengetegen voltak kíváncsiak. Az ő filmjei – pár kivételével –  nagyon jól öregedtek. Ma is ismerik a nevét, még ha nem is láttak az emberek tőle egyetlen filmet sem, tehát úgy gondoljuk jó hívószó lehet. A szórakozás pedig garantált” – mondta Szabó R. Ádám filmkritikus, a filmklub társszervezője

Az Észak-Északnyugat kémfilm, thriller és szerelmi történet keveréke: Roger Thornhill (Cary Grant) egyszerű reklámszakember. Így is van egészen addig, míg egy szép napon három ismeretlen elrabolja egy étteremből. A megbízó Philip Vandamm, aki egy percig sem titkolja, hogy ellenséges kém és titkos információkat szeretne kicsikarni belőle. Roger nem tudja, hogy ő csak az amerikai titkosszolgálat csalétke, akivel az ellenséges kémet szeretnék félrevezetni. Amikor a férfi tisztázni próbálja a dolgot, alig ússza meg ép bőrrel a sivatagban mélyrepülésben ellene indított támadást, amely mögött szintén Vandamm, az ellenséges ügynök áll. Csak a szép Eva (Eva Marie Saint) siet a segítségére, de ő sem az, akinek látszik.

Októberben további három filmet lehet megtekinteni a rendezőtől: a Szédülést (Vertigo, 1958), A gyanú árnyékában címűt (Shadow of a Doubt, 1943), illetve a talán legismertebb Hitchcock-filmet, a Psychot (1960). Ahogy az ezelőttiben, úgy ebben az évadban is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a szervezők a rövidfilmekre, kiemelten az erdélyi alkotásokra, ezért a nagyjátékfilmek előtt több „hazai terméket” is le fognak vetíteni: Hústorta (Jakab-Benke Nándor filmje, 2008), Öngól (László József filmje, 2009), Márió (Klopfstein Bálint filmje, 2014), illetve a helyi alkotók sorát megtörve Tim Birton Vincent című, 1982-es animációját.

„A koncepción nem változtatunk. Ezentúl is havi tematikát kijelölve fogunk válogatni, ahogy tettük tavasszal: eddig volt szerelem, feminizmus, paródiák, Woody Allen, illetve második világháború témájában filmválogatás. Továbbra is szeretnénk meghívottakat fogadni, akik filmeket konferálnak és beszélnek róla velünk együtt: volt már vendégünk László József a Human Places című filmjével, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, aki az általa írott Liza, a rókatündért hozta, illetve Szabó Róbert Csaba író, aki az Állj mellém!, avagy a Stand by Me című Stephen King-adaptációt vezette fel a filmklub közönségének. Megpróbáljuk tovább fokozni az interaktív esteket: mivel oktatási céllal működik a klub, előadás-szerű eseményeket is kínálunk. Egyik tervünk az, hogy valamikor az ősszel két alkalmat arra szánunk, hogy a videoklipek történetét vázoljuk fel” – beszélt az új évad terveiről Németh Szabolcs Előd filmkritikus, az Édentől keletre filmklub társszervezője.

Az Édentől keletre filmklub célja közönségbarát, minőségi, régi és újabb filmek vetítése műfajra, illetve nemzetiségre való tekintet nélkül, de kiemelten figyelve erdélyi alkotókra. Vetítés minden héten, kedden este 7 órától, a marosvásárhelyi G. Caféban, Szabó R. Ádám és Németh Szabolcs Előd filmkritikusok felvezetőjével és ajánlásával. A filmklub edukatív céllal működik, a belépés ingyenes. A filmklub szervezője a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, támogatója a Filmtett Egyesület és a G. Café. További információk az Édentől keletre filmklub Facebook-oldalán.

Az első vetítés Facebook-eseménye ide kattintva elérhető.