Szemben a világgal: Katalónia lépett, kikiáltotta függetlenségét (cikkünk folyamatosan frissül)

  Szemben a világgal: Katalónia lépett, kikiáltotta függetlenségét (cikkünk folyamatosan frissül)

  SHARE

  A spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy miniszterelnök péntek este feloszlatta az autonóm regionális kormányt. Közben Katalónia elnöke, Carles Puigdemont “demokratikus ellenállásra” szólította fel a függetlenség-párti katalánokat, Belgium pedig jelezte: elképzelhető, hogy menedékjgot adna a katalán kormányfőnek.

  Ha Carles Puigdemont katalán elnök politikai menedékjogot kérne Belgiumban, a belga bevándorlásügyi miniszter szerint “nem irreális” forgatókönyv, hogy meg is adnák neki – írja a Reuters a VTM belga tévéadó nyomán. Bár Theo Francken óvatosan fogalmazott, a megszólalása két okból is releváns. Egyrészt azért, mert Katalónia függetlenségének pénteki kinyilvánítása után a spanyol központi kormány felfüggesztette a katalán vezetést és a tartomány autonómiáját, és Puigdemont ellen lázítás miatti vádemelést lengettek be, amiért akár 30 évet is kaphatna – írja az Index.hu.

  Másrészt azért, mert szinte egész Európa a spanyol kormány álláspontját támogatja a függetlenségi kérdésben, és spanyol belügynek tekintik a témát, Belgium viszont nyitottabbnak mutatkozott, és a két fél közötti párbeszédet szorgalmazta. Emellett Belgium azon kevés uniós ország egyike, ahol EU-s állampolgárok is kérhetnek politikai menedékjogot. Puigdemont egyelőre nem beszélt arról, hogy ilyesmit tervezne, és a spanyol kormány se tűnik úgy, hogy tudná, mihez is kezdjen vele.

  Korábban írtuk:

  A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról.

  Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete. Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt. Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt.

  Nyilvános levélben köszönt el a katalán rendőrségtől Pere Soler eddigi főigazgató, akit péntek este mentett fel posztjáról a spanyol miniszterelnök.

  Soler elfogadta menesztését, levelében pedig hangsúlyozta meggyőződését, hogy a katalán rendőrök bármilyen irányítás alatt továbbra is az állampolgárok jogainak tiszteletben tartásával végzik majd munkájukat.

  “Megpróbáltuk, hogy ez a folyamat, amit ma él át Katalónia, ne érintse a katalán rendőri testület normális működését, de sajnos nem így lett” – írta a leköszönő vezető, aki szerint “rendkívül igazságtalan”, hogy megkérdőjelezték a katalán rendőrség szakmaiságát.

  A spanyol sajtóban megjelent információk szerint várhatóan mintegy 150 magas beosztású katalán kormányzati tisztségviselő menesztését vonja maga után a spanyol kormány intézkedéssorozata.

  Madridban szombaton kora délután tüntetést tartottak, hogy kifejezzék a spanyol nemzet egységét és a katalán függetlenségi nyilatkozat elutasítását.

  A spanyol nemzeti zászlót lengető résztvevők teljesen megtöltötték a belvárosi Plaza de Colónt. “Éljen Spanyolország! Éljen Katalónia!” – skandálták, és sokan emeltek “Együtt” feliratú táblákat a magasba.

  A spanyol egység támogatóit vasárnap Barcelonában várják nagy szabásúra tervezett felvonulásra.

  “Demokratikus ellenállásra” szólított fel a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásával szemben Carles Puigdemont eddigi katalán elnök Barcelonában szombaton, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján.

  “Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki. A katalán politikus előre rögzített televíziós nyilatkozata elején elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független “Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot. “Tovább dolgozunk, hogy szabad országot építsünk” – hangsúlyozta Puigdemont.

  (MTI)

  Korábban írtuk:

  Megszavazták a független “Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában.

  London elutasítja, az északír britellenes mozgalom üdvözli a katalán függetlenségi deklarációt

  A brit kormány elutasította, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legnagyobb pártja viszont üdvözölte a katalán tartományi parlament pénteki döntését az önálló “Katalán Köztársaság” létrehozásáról.

  A londoni miniszterelnöki hivatal péntek esti közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját.

  A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint a katalán függetlenségről hozott döntés olyan népszavazásra alapozódik, amelyet a spanyol bíróságok törvénysértőnek minősítettek.

  A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné – áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának péntek esti állásfoglalásában.

  Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor pénteki nyilatkozatában “a demokratikusan megválasztott katalán parlament” által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt.

  Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament deklarációját tiszteletben kell tartani.

  A Sinn Féin vezetője közölte: szolidaritásáról biztosítja a katalán népet “e történelmi napon”.

  Gerry Adams szerint a spanyol kormánynak bele kell egyeznie a helyzet nemzetközi közvetítéssel történő rendezésébe. A katalán kormány is ezt javasolta, és ezt a jóakaratú gesztust viszonozni kell – áll Adams közleményében.

  A Sinn Féin elnöke felszólította Leo Varadkar ír miniszterelnököt, hogy sürgősen és nyomatékkal vesse fel e folyamat szükségességét a spanyol kormányfőnek.

  Berlin is a status quo mellett

  A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával.

  Steffen Seibert német kormányszóvivő péntek esti közleménye szerint a berlini vezetés “aggódva szemléli”, hogy a barcelonai parlament “újabb alkotmánysértése” miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus.

  Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a “védett elveket”.

  Ezért “a német szövetségi kormány nem ismer el egy ilyen függetlenségi nyilatkozatot”, és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett – áll a közleményben.

  Steffen Seibert hozzátette: a német kormány reméli, hogy a konfliktus részesei valamennyi lehetőséget megragadnak a párbeszédre és a feszültség enyhítésére.

  A katalán parlament függetlenségpárti többsége a független “Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot szavazta meg. A 135  fős testület 70 tagja támogatta az indítványt, mire a spanyol szenátus intézkedéscsomagot fogadott el, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését irányozza elő.

  Korábban írtuk:

  Nem sokkal később Madridban a spanyol szenátus pedig elfogadta azt az intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

  A helyzetet viszonyt bonyolítja, hogy a katalán kormány hamarább lépett, ráadásul a spanyol központi kormány által meghozott intézkedés csak akkor lép életbe, ha az megjelent a hivatalos közlönyben, azaz várhatóan szombaton, hacsak nem kérnek tanácsot a télen hivatalban volt román kormánytagoktól, hogy miként kell még aznap éjjel megjelentetni egy kormányrendeletet a hivatalos közlönyben.

  A 135 fős  katalán parlament titkos szavazásán az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

  Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet. A baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) párt ugyan részt vett a voksolásban, de képviselőinek többsége felmutatta a nem feliratot tartalmazó papírt mielőtt leadta szavazatát.

  A szavazás eredményét hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket. Kitörő lelkesedéssel reagáltak azok a függetlenségpárti katalán polgármesterek, akiket erre az alkalomra a parlamentbe invitáltak.

  A voksolás előtt Carme Forcadell házelnök felolvasta a javaslatot, amelyet a kormányzó Junts lep Sí (Együtt az Igenért) pártszövetség és Népi Egység (CUP) párt politikusai nyújtottak be, és amelyről nem tartott vitát a parlament. Ebben az szerepel, hogy a törvényhozás kinyilvánítja, hogy “a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam”. A dokumentum tartalma nagyrészt megegyezik azzal a függetlenségi nyilatkozattal, amelyet október 10-én szakadár katalán képviselők már aláírtak a parlamentben, de végrehajtását a katalán elnök felfüggesztette, és párbeszédre szólította fel Madridot.

  A barcelonai törvényhozás lépése után Mariano Rajoy spanyol kormányfő a Twitteren nyugalmat kért minden spanyoltól, és biztosított arról, hogy a jogállamiság helyre fogja állítani a törvényességet Katalóniában.

  Röviddel ez után – a várakozásoknak megfelelően – a spanyol szenátus elfogadta a kormány előterjesztését a 155. cikk alkalmazásáról. A jelenlévő 262 szenátusi képviselőből 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) javaslatait a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt is támogatta.

  A szenátus jóváhagyta egyebek mellett, hogy a spanyol kormány hat hónapon belül helyi választásokat írhasson ki Katalóniában, ideiglenesen átvegye a katalán kormányzati feladatokat, és 30 napos vétójoga legyen a katalán parlament döntéseivel szemben.

  A spanyol miniszterelnök a szavazást követően a szenátus folyosóján újságíróknak azt mondta: ami pénteken Katalóniában történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy szükség volt a spanyol kormány intézkedéseinek elfogadására. “Ez nemcsak törvényellenes, ez bűncselekmény” – fogalmazott a kormányfő. A spanyol kormány meghozza a megfelelő intézkedéseket a törvényesség visszaállítása érdekében, és ezért már péntek délután összeül, hogy döntsön a konkrét lépések végrehajtásáról – közölte a miniszterelnök.

  Carles Puigdemont katalán elnök békére intette a függetlenség támogatóit, akiknek szerinte most a békesség és méltóság értékeihez kell ragaszkodniuk. Puigdemont a katalán parlament épületében több száz híve előtt hangsúlyozta: a parlament pénteken megtette azt a régóta vágyott lépést, amelyért már hosszú ideje küzdött, és teljesítette a szavazóktól kapott felhatalmazást.

  Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a katalán válság legújabb fejleményei után leszögezte: semmi nem változik az Európai Unió számára, továbbra is Spanyolországot tartja az egyetlen tárgyalópartnerének. Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy részesítse előnyben az “érvek erejét” az “erő érvével” szemben.

  A washingtoni külügyminisztérium állásfoglalásában hangsúlyozta: az amerikai kormányzat szerint Katalónia Spanyolország szerves része, és az Egyesült Államok támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy erős és egységes Spanyolország megőrzésére.

  Tusk: az EU továbbra is kizárólag a spanyol kormánnyal fog tárgyalni

  Semmi nem változik az Európai Unió számára azzal, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló “Katalán Köztársaság” létrehozását, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere – hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a Twitteren.

  Bejegyzésében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy az új fejlemények ellenére is részesítse előnyben az “érvek erejét” az “erő érvével” szemben.

  Az Európai Bizottság illetékes szóvivője a pénteki hírekre reagálva annyit közölt, hogy a brüsszeli testületnek nincs újabb hozzáfűznivalója a helyzethez.

  “Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk” – mondta Mina Andreeva.

  Brüsszel a válság kirobbanása óta többször is felszólított az alkotmányos rend maradéktalan tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

  Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke korábban kijelentette, Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában, ezért nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

  Egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselő Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet az alkotmányos kereteken belül kell megoldani.

  “Spanyolország elkötelezett szövetséges, nagyban hozzájárul a közös biztonságunkhoz” – tette hozzá.

  Ugyancsak pénteken, a függetlenség kinyilvánítása után a spanyol szenátus megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

  Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

  (MTI, Kritiq.eu)