Szép, de kevés: a holokauszt áldozataira emlékezett kissé falsul Iohannis

  Szép, de kevés: a holokauszt áldozataira emlékezett kissé falsul Iohannis

  SHARE

  A holokauszt áldozataira való emlékezés annak a bizonyítéka, hogy Románia elfogadta múltját, és a demokratikus értékek mellett kötelezi el magát – jelentette ki Kaus Johannis államfő a holokauszt áldozatainak országos emléknapján. Az államfő üzenetét Andrei Muraru elnöki tanácsos tolmácsolta.

  Johannis említést tett azokról az előrelépésekről, amelyeket az ország tett a holokauszt áldozatai emlékének ápolása terén, valamint az antiszemitizmus, rasszizmus és xenofóbia visszaszorítása tekintetében. Az államfő szerint ezek a tendenciák nem vernek ugyan gyökeret a romániai társadalomban, de azért utóbbi nem teljesen mentes tőlük, az oktatásnak pedig mérvadó szerepe van ezen “mérgező” eszmék visszaszorításában. Az elnök emlékeztetett, hogy idén lesz a transznisztriai zsidók tömeges deportálásának 76. évfordulója. “Minden képzeletet felülmúló barbársággal, a román közigazgatás jóváhagyásával ott több tízezer embert legyilkoltak. Bukarestben 1941-ben került sor a zsidók elleni agressziókra és bűncselekményekre” – idézte fel az államfő üzenetében.

  A megemlékezésen résztvevő szenátusi alelnök, Niculae Bădălău kifejtette: a holokauszt a történelem súlyos momentuma, amellyel őszintén szembe kell nézni, mert ez a demokratikus gondolkodás és a román állam felelősségvállalásának a bizonyítéka. Az eseményen az antiszemita megnyilvánulások elleni szigorú fellépés fontosságát hangsúlyozta a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke, Aurel Vainer. A holokauszt áldozataira való hétfői emlékezés alkalmából Vainer köszönetet mondott azoknak, akik a rasszizmus és antiszemitizmus visszaszorításán dolgoznak, valamint azoknak, akik megfogalmazták az antiszemitizmus komplex meghatározását, amelyet számos törvényhozói testület átvett, többek közt az Európai Parlament is.

  Liviu Beriş, a Romániai Zsidó Holokauszt-áldozatok Egyesületének elnöke a megemlékezésen arra kérte a hatóságok képviselőit, hogy körültekintően fogalmazzanak. “Figyeljenek szavaikra! A szavak révén terjedt el a gyűlölködés. A gyűlölet ugyanaz, függetlenül attól, hogy a technológia korszerű-e vagy több ezer éves” – jelentette ki Beriş. Daniel Vasile képviselő a romániai romák kiirtásának tragikus eseményeit idézte fel. “A második világháborúban a becslések szerint legalább 500.000 romát pusztított el a náci rendszer és szövetségesei. Egyesországokban a roma lakosság 80%-át kiirtották” – idézte fel Daniel Vasile – számol be az Agerpressre hivatkozva a Transindex portál.

  Kritiq-kommentár:

  Az azért elég erős kijelentés, hogy Romániában mára az antiszemitizmus, a xenofóbia csak marginális jelenség, továbbá nem épp elegáns, hogy így mondjam annak az elhallgatása, hogy a második világégést megszenvedő erdélyi-romániai zsidóságot a kommunista diktatúra előbb ismételten megfosztotta a megmaradt vagyonától, majd eladta őket Izraelnek. Már csak azért is érdekes az államfő e téren (is) mintegy szolgáltatásként nyújtott hallgatása, mert annak a szász kisebbségnek a tagja, amelyet szintén megtizedelt az etnikai-faji alapú kommunista emberkereskedelem. (Ghonzó)